04-09: Tully

0
213

Marlo is een jonge moeder in ‘Tully’, de nieuwe film van regisseur Jason Reitman en scenariste Diablo Cody. Dit duo kennen we nog van de vrolijk eigenwijze tienerzwangerschapsfilm Juno van een jaar of tien geleden. ‘Tully’ laat zien dat het verzorgen van twee kleine kinderen én een pasgeboren baby niet per se inhoudt dat het leven zich continu op een roze wolk afspeelt. Integendeel, in een prachtige razendsnelle opeenvolging van beelden zien we de nachtelijke routine van de jonge moeder: gehuil uit de babyfoon, moeizaam opstaan, luier, voeden, bekaf gaan slapen, gehuil, opstaan, luier, etc. etc. Het zal vele moeders (en een enkele vader) bekend voorkomen.

Het moederschap zuigt alle energie uit Marlo en ze bevindt zich gevaarlijk dichtbij een totale instorting. De wanhoop nabij (een continu gamende echtgenoot helpt ook niet echt) accepteert ze het aanbod van haar veel rijkere (en zelfgenoegzame) broer, een night nanny. Dit fenomeen om ’s nachts de zorg voor je baby uit te besteden om zelf een paar uur door te kunnen slapen is kennelijk sterk in opkomst in Amerika, maar ook in Engeland, zie ook dit (Engelstalige) artikel in The Guardian. Ook in Nederland (b)lijkt de nachtoppas een utkomst: zie TheNightNanny.nl
Marlo’s night nanny, Tully geheten, blijkt een schot in de roos. Ze is jong, hip en gevat en ze neemt meteen het heft (en de baby) in handen. Ze neemt de zorg voor de baby volledig over en niet alleen dat, de volgende ochtend is ook nog eens het ietwat verslofte huis aan kant. Door haar toedoen fleurt Marlo weer helemaal op: “Alsof ik weer kleur kan zien.” Er ontstaat een bijzondere band tussen moeder en nanny.

Hoofrolspeelster Charlize Theron, die vele kilo’s aankwam voor deze rol, speelt fenomenaal als de aanvankelijk slonzige en dodelijk vermoeide Marlo. Maar ook Mackenzie Davis zet een fantastische Tully neer. Net als in Juno strooit scenariste Diablo Cody weer kwistig met heerlijk bijtende oneliners, waardoor ‘Tully’ bij tijd en wijle behoorlijk komisch is. Maar de film heeft wel degelijk ook een serieuze kant. In het laatste half uur word je als kijker ook nog eens fraai op het verkeerde been gezet. Al met al weet ‘Tully’ een mooie balans te vinden tussen drama en komedie. Aldus is hij een waardige openingsfilm van het nieuwe seizoen.
Van alweer ons 31e seizoen als Stichting Filmhuis Winterswijk om precies te zijn. Op 8 juli 1988 werd de oprichtingsakte getekend bij de notaris. We vieren ons dertigjarig bestaan op bescheiden wijze. Ze hebben we dit jaar al een paar keer boeken verloot bij een voorstelling. En onze eerste film van het seizoen zetten we luister bij door u in de pauze een drankje aan te bieden. Ronald Sasbrink Harkema van Skopein verhoogt de feestvreugde nog eens extra door er een lekker hapje bij te serveren. We zien u graag op 4 september!

Oh ja, hou ook zondag 14 oktober maar vast vrij in uw agenda. We vertonen dan twee prachtige films, Homecoming (1945) en I, Tonya met daartussendoor een heerlijke lunch, verzorgd door Effe Anders. Binnenkort volgt meer informatie.

4 september 2018 – 18.30
4 september 2018 – 21.00
Filminformatie
Jason Reitman
Verenigde Staten
2018
94 minuten