05-09: Bram Fischer

0
402

“Die verhaal begin om half ses in die oggend, op 11 julie 1963, en is gebaseer op ware gebeurtenisse”. Die ‘oggend’ komt de Zuid-Afrikaanse politie via marteling een geheime vergadering op het spoor van verzetsgroep Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie). Bijna alle leden van het zogenoemde High Command worden gearresteerd. De enige die de dans ontspringt is Bram Fischer, een van de oprichters van de beweging. Fischer was een blanke advocaat uit een gerenommeerd ‘Afrikaner’ geslacht die zijn werk als dekmantel gebruikte voor ondergronds verzet tegen het Apartheidsregime. Fischer had ook bij die vergadering moeten zijn, maar door stom toeval was hij die dag verhinderd. Hij speelt vervolgens hoog spel door de verdediging op zich te nemen van de leden van de verzetsgroep, onder wie Nelson Mandela.

Wat volgt is enerzijds een uiterst spannend politiek rechtbankdrama en anderzijds een schitterend portret van een advocaat die uitgroeit tot een sleutelfiguur in de anti-apartheidsbeweging, maar tegelijkertijd met vuur speelt, omdat de politie steeds sterkere verdenkingen jegens hem koestert. Fischer wordt geïntimideerd , de druk op hem en zijn gezin wordt groter en groter, maar hij bezwijkt niet en houdt zijn rug recht. Hij weet zijn medestrijders ervan te overtuigen dat geweldloos verzet de voorkeur geniet boven terrorisme met de woorden “water is sterker dan steen”.
Met dit gegeven in het achterhoofd is Bram Fischer ook vandaag de dag nog uiterst relevant. Maar niet alleen dat, het is ook een buitengewoon indrukwekkende film. De titelrol wordt gespeeld door Peter Paul Muller, in Nederland vooral bekend van zijn rol als Martin Morero in Gooische Vrouwen. Waar hij Morero nogal over the top speelt, zet hij, met een zeer geloofwaardig Afrikaans accent, een ijzersterke, ingetogen Bram Fischer neer.

5 september 2017 – 18.30
5 september 2017 – 21.00
Filminformatie
Jean van de Velde
Nederland
2016
124 minuten