05-12: Gifted

0
147

De zevenjarige Mary is ‘gifted’ – hoogbegaafd. Oom Frank, die het meisje opvoedt na het overlijden van haar moeder, kent haar rekenkundige begaafdheid, maar is vastbesloten om het meisje een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Gewoon naar school, gewoon vriendschap sluiten met leeftijdsgenoten, gewoon spelen om zich op die manier te ontwikkelen. Zijn inspanning wordt doorkruist door zijn moeder, een starre oma die het wiskundige genie van Mary ten volle wil benutten en haar naar een speciale school wil sturen. Mary’s moeder was net zo hoogbegaafd, maar zij pleegde zelfmoord toen het meisje nog maar zes maanden oud was.

Mckenna Grace as “Mary” and Chris Evans as “Frank” in the film GIFTED. Photo by Wilson Webb. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved.

Dat klinkt allemaal zwaar dramatisch, maar ‘Gifted’ is helemaal niet zo’n zwaar aangezette film. Vooral het spel van de (in werkelijkheid tienjarige) hoofdrolspeelster Mckenna Grace is luchtig en ontwapenend. Het wordt een strijd tussen twee tegenpolen, de tegenstelling van het wonderkind en een gewoon kinderleven. Frank lijkt als vrijgezel en zelfstandig werkende botenbouwer ook niet de aangewezen man om een klein kind op te voeden. Maar in zijn omgeving vinden we wel een onderwijzeres die Mary weet te waarderen. En een huishoudster die dol is op het meisje. En het klinkt gek, maar tranentrekkerij staat juist niet voorop in deze aandoenlijke en eerder relaxte film. Op het Heartland Filmfestival in Indianapolis won Gifted de Truly Moving Film Award.

5 december 2017 – 18.30
5 december 2017 – 21.00
Filminformatie
Marc Webb
Verenigde Staten
2017
101 minuten