07-05: If Beale Street Could Talk

0
158

Drie jaar geleden brak regisseur Barry Jenkins definitief door met het weergaloze drieluik Moonlight, een film waarvoor hij beloond werd met een Oscar en tal van andere prijzen. Moonlight was ook in ons filmhuis zo’n doorslaand succes dat wij er zelfs een derde voorstelling voor nodig hadden. Nu is hij terug met If Beale Street Could Talk, opnieuw een gevoelig drama waarin hij volgens de Belgische krant De Morgen het racisme bevecht met een “bedwelmende schoonheid”. De film is gebaseerd op de gelijknamige spraakmakende roman van schrijver en activist James Baldwin. Het verhaal draait om de onvoorwaardelijke, grenzeloze liefde tussen de 19-jarige winkelbediende Tish en de 22-jarige beeldhouwer Fonny, die samen zijn opgegroeid in Harlem, New York.

De twee zijn zielsgelukkig samen totdat het noodlot toeslaat. Fonny wordt, uit het niets, beschuldigd van verkrachting. Ten onrechte, maar dat zal de racistische blanke agent die hem erbij lapt worst wezen. Tish — inmiddels ook nog eens zwanger — begint aan een moedig gevecht tegen het Amerikaanse rechtssysteem dat ervoor gemaakt lijkt om jonge zwarten in de gevangenis te krijgen én te houden. In haar strijd tegen dit onrecht wordt ze bijgestaan door haar familie en met name door haar moeder (een diep ontroerende rol van Regina King die haar een Oscar opleverde).

Aldus is If Beale Street Could Talk een vurige aanklacht tegen onderdrukking en racisme, maar evenzo is de film een schitterende ode aan de liefde en een pleidooi voor warme familiebanden. If Beale Street Could Talk is tegelijk hartverwarmend en hartverscheurend, door de recensent van The Guardian (hij gaf de film vijf sterren) omschreven als “a heart-stopping cinematic love story”. U snapt het, die mag u niet missen!

7 mei 2019 – 18.30
7 mei 2019 – 21.00
Filminformatie
Barry Jenkins
Verenigde Staten
2018
120 minuten