08-10: Queen of Hearts

0
113

Veertigplusser Anne heeft haar leventje prima op orde. Een leuke, aantrekkelijke man, twee schattige tweelingdochtertjes, een hond en een Scandinavisch VT Wonenhuis aan de rand van een bos. En dan heeft ze ook nog eens een respectabele baan als advocaat van slachtoffers van seksueel geweld. En dan, dan wandelt plotseling Gustav haar huis en leven binnen, de lastige tienerzoon uit een eerder huwelijk van haar man Peter. Deze is nogal van Gustav vervreemd, zodat Anne zich van lieverlee om de jongen bekommert. Ze is dit empathische gedrag wel gewend, ook haar jonge cliënten komen regelmatig bij haar thuis over de vloer. Deze keer gaat het medeleven echter wel erg ver, Anne verleidt Gustav en de twee beginnen een geheime liefdesaffaire.

Hierna ontwikkelt Queen of Hearts zich tot een uiterst meeslepend, gelaagd psychologisch steekspel. Anne blijkt vele malen complexer dan zich in eerste instantie liet aanzien. Haar gedrag en motieven zijn niet eenvoudig te peilen of te duiden. Bevindt ze zich in een midlife crisis? Wordt ze gedreven door verwaarloosde verlangens? Is ze (zelf)destructief? Of is ze wellicht veel manipulatiever dan het lijkt? Queen of Hearts wordt gedagen door de zoveelste fabelachtige rol van Trine Dyrholm, de Deense actrice die we in Winterswijk nog kennen van Becoming Astrid en — in een wat verder verleden — Hævnen / In a Better World. Mede door haar ijzersterke spel word je als kijker volledig meegetrokken in haar vaak twijfelachtige keuzes. Keuzes die haar steeds dieper het morele moeras in duwen.

Na afloop kun je alleen maar concluderen dat je een zeer indrukwekkende film hebt gezien, een film die je nog wel even door het hoofd zal blijven spoken.
VPRO Cinema (★★★★) ‘Gaat over macht en onmacht’
de Volkskrant (★★★★) ‘Gedurfd ambigu’
NRC (★★★★) ‘Een plausibel en aangrijpend verhaal van een vrouw die zich in haar eigen spinnenweb vastdraait’

8 oktober 2019 – 18.30
8 oktober 2019 – 21.00
Filminformatie
May el-Toukhy
Oorspronkelijke titel:
Dronningen
Denemarken
2019
127 minuten