09-05: Loving

0
396

We schrijven 1958, Caroline County, Virginia, USA. Richard Loving is een blanke, hoogblonde bouwvakker die stapelverliefd is op Mildred Jeter, een donker meisje uit de buurt. Als Mildred zwanger blijkt te zijn, besluiten de twee te trouwen. Maar omdat hun huwelijk in strijd is met de geldende rassenwetten in Virginia, rijden ze naar Washington DC om elkaar het jawoord te geven. Daarna gaan ze terug naar huis waarop ze, midden in de nacht, van hun bed worden gelicht en meegenomen naar het politiebureau. Ze worden veroordeeld tot een jaar cel óf een verbanning van 25 jaar uit Virginia.

Maar Richard mag niet de allerslimste zijn, hij is wel koppig en vastberaden. Zijn wereldbeeld is simpel maar oprecht. Hij houdt van Mildred en liefde is geen misdaad. Hij vertelt hun advocaat: “Mr Cohen, tell the court I love my wife, and it’s just unfair that I can’t live with her in Virginia.” Het kost de twee geliefden bijna tien jaar, maar met hulp van de American Civil Liberties Union, de ACLU, komt de zaak “Loving vs. Virginia” voor het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het echtpaar in het gelijk stelt.

Loving is de verfilming van dit waargebeurde verhaal. En in deze tijden van intolerantie en oplaaiende rassenhaat is het helaas nog altijd uiterst relevant. De regisseur, Jeff Nichols, speelt het historische gegeven fraai uit, niet met grootse gebaren en veel commotie, de film blijft sober en bescheiden van opzet. Het is goddank geen geromantiseerde Hollywoodverfilming geworden. Het verhaal van Richard en Mildred wordt prachtig ingetogen verteld, waardoor de impact des te groter is.

09-05: Loving 18.30 – 21.00 Jeff Nichols Verenigde Staten 2017 123 minuten