100 Chinese “boswachters” bezoeken Nationaal Landschap Winterswijk

0
418
Wind Band Forest Police Colege Nanjing

Nationaal Landschap Winterswijk

Nationaal Landschap Winterswijk is een uniek landschap, bestaande uit een afwisselende, kleinschalige combinatie van natuur en cultuur. In het verleden hebben de eigenaren van Scholten boerderijen met hun pachters en knechten een grote stempel gedrukt op het ontstaan van dit gebied. Houtwallen, beekjes, essen, molens, bossen en landerijen werden door hen ingericht en onderhouden. Het resultaat is een afwisselend coulisselandschap met een aantal natuurreservaten met zeldzame dieren en planten. Het Nationaal Landschap Winterswijk, is één van de mooiste in Nederland. En hiermee internationaal een goed voorbeeld van landschapsbeheer, waarbij natuur, cultuur, wonen, werken en recreatie elkaar onderling versterken.

Studenten en directeuren Forest Police College, bezoeken Nationaal Landschap Winterwijk
Steeds meer toeristen weten dit mooie gebied te vinden. Binnenkort maakt ook een grote groep Chinezen kennis. Op 5 februari brengt een groep van 97 Chinezen een bezoek aan Winterswijk. Het bezoek vormt een onderdeel van een Europese tour door Duitsland, Oostenrijk en België. Deze groep bestaat uit een studentenorkest en –koor, en diverse faculteitsdirecteuren van The Nanjing Forest Police College. Deze universiteit in Nanjing heeft circa 4000 leerlingen. De bescherming van de natuurlijke omgeving, bossen, planten en dieren vormt het centrale werkterrein. Naast algemene politietaken, worden specifieke onderzoeksprogramma’s ontwikkeld om het publiek bewustzijn van natuurwaarden te vergroten. Ook werkt men volop aan de ontwikkeling van natuurbeschermings-programma’s. De Nanjing Forest Police College, is één van de weinige universiteiten in China met deze specialisatie.
Aantrekkelijk voorbeeld
Het Nationaal Landschap Winterswijk, is uitgestrekt en heeft vele bezienswaardigheden. Gezien het relatief korte verblijf in Winterswijk, heeft de organisatie een keuze moeten maken. Hierbij is gezocht naar een representatief beeld, waarbij duidelijk zichtbaar wordt, dat cultuur, natuur, en economische ontwikkeling elkaar kunnen versterken en een gezamenlijke meerwaarde kunnen creëren. Na een muzikale ontvangst door muziekvereniging Excelsior in Winterswijk. Staat een rondrit gepland door het coulissenlandschap, langs monumentale scholtenboerderijen zoals het Vriezenhuis, en de nabijgelegen watermolen Berenschot en Oliemolen. Ook zal een bezoek worden gebracht aan de fraai gerestaureerde, iconische molen Bataaf. Ter afsluiting staat een kleine stadswandeling gepland, door het authentieke centrum van Winterswijk. De excursie wordt begeleid door vrijwillige gidsen van het Gilde.

Excelsior foto Henk Kip

Gezamenijk concert
Het bezoek van het orkest uit Nanjing, vormt een onderdeel van een uitwisseling met muziekvereniging Excelsior uit Winterswijk. Beide orkesten verzorgen zondagavond 5 februari een gezamenlijk concert in Theater de Storm in Winterswijk. De Chinese gasten zijn benieuwd naar Winterswijk, deze interesse is wederzijds. Het concert was binnen zeer korte tijd volledig uitverkocht.  In oktober brengt muziekvereniging Excelsior, in het kader van haar 110 jarig jubileum, een tegenbezoek in China. Excelsior neemt dan deel aan het Internationale harmoniefestival in Nanjing. Daarnaast zullen de 75 muzikanten diverse optredens in grote concertzalen verzorgen. De optredens worden ondersteund met beelden van het Winterswijkse cultuurlandschap.
Praktisch aspecten 5 februari
14.30 uur: Ontvangst in Winterswijk, muzikaal welkom door muziekvereniging Excelsior, MFA-Pelkpark, Hakkelerkampstraat 55 Winterswijk.
15.00 uur: Start excursieprogramma
17.00 uur: Aankomst Theater de Storm. Gezamenlijke maaltijd, kennismaking met lokale culinaire cultuur.
19.30 uur: Start concert, muziekvereniging Excelsior en Wind band of Forest Police College Nanjing.