11-12: What Will People Say

0
243

Wat zullen de mensen wel niet zeggen? Dat gevoel van schaamte wordt nogal eens geuit door met name de oudere generatie. Maar deze zorg is niet typisch Nederlands. Als we de makers van What Will People Say mogen geloven speelt deze angst voor de buitenwacht in extreme mate in de Pakistaanse gemeenschap in Noorwegen. Wat is er aan de hand? De zestienjarige Nisha, Noors met een Pakistaanse achtergrond, is thuis de perfecte islamitische dochter, vaders oogappel. Maar buitenshuis is ze een typische, licht rebelse westerse puber. Haar vader Mirza houdt zielsveel van haar, maar als hij haar op een avond op haar slaapkamer betrapt met een Noors vriendje gaat hij, hoewel er vrij weinig aan de hand lijkt, volledig door het lint.

Wat wat zullen de mensen (lees, de Pakistaanse gemeenschap) wel niet zeggen? De eer van de familie staat op het spel, dus hij móet wel drastisch ingrijpen. Met de hulp van haar oudere broer ontvoert hij Nisha. Ze gaat op het vliegtuig naar Pakistan waar ze bij zijn familie moet worden “heropgevoed”. Aldaar wordt haar paspoort verbrand door haar oom, zodat ontsnappen onmogelijk wordt. Maar ook in het conservatief-islamitische Pakistan laat de vrijgevochten Nisha zich niet zomaar temmen. Ze gaat een avondje plezier maken met haar knappe neef, maar wordt daarbij betrapt door de Pakistaanse politie, een voorval dat ontaardt in een pijnlijk vernederende scène voor het jonge meisje. Opnieuw wordt ze valselijk beschuldigd en opnieuw voelt vader zich gedwongen in te grijpen, dit keer met bijna-fatale gevolgen.

Met What Will People Say heeft regisseur Iram Haq haar eigen ervaringen als kind verfilmd. Het knappe van de film is dat Haq niet blind partij kiest voor Nisha maar ook voor vader Mirza gevoel weet op te wekken. Hoewel je niets dan onbegrip toont voor zijn meedogenloze optreden, krijg je tegelijk het idee dat hij het beste met zijn dochter voor heeft, handelend uit zijn eigen opvoeding en overtuiging. What Will People Say is een prachtige, aangrijpende film geworden die ons op geloofwaardige wijze een inkijkje geeft in de onmogelijke spagaat waarin tweede generatie migrantenkinderen zich bevinden. Enerzijds de verlokkingen van de westerse wereld en anderzijds de conservatieve, starre regels van de eigen gemeenschap. Maar ja, tot die gemeenschap behoort wel je eigen vlees en bloed waar je zoveel van houdt … Hoe loopt dat af? Daar komt u achter op 11 december.
Tijdens het afgelopen Filmfestival Rotterdam behaalde What Will People Say een fraaie zevende plaats (van 187 films) in de ranglijst van de Publieksprijs met een score van 4,515 uit 5.

11 december 2018 – 18.30
11 december 2018 – 21.00
Filminformatie
Iram Haq
Oorspronkelijke titel:
Hva vil folk si
Noorwegen
2017
106 minuten