12-01: Kleine monumenten

0
161

Een lezing door Willem Peletier 12 januari 16:00 – 18:00

De gemeente Winterswijk telt een behoorlijk groot aantal monumenten. Deze kunnen worden verdeeld in rijks- en gemeentelijke monumenten. Een rijksmonument is een bouwwerk of object van algemeen belang vanwege schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde.

Een gemeente kan besluiten een bijzonder object op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, bijvoorbeeld indien het geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is. Voorbeelden van rijksmonumenten in Winterswijk zijn de Jacobskerk en -toren, het kostershuis in de Bossesteeg, het korenspieker Kössink en een aantal scholtenboerderijen. In totaal heeft Winterswijk 81 rijksmonumenten. Er zijn momenteel 110 gemeentelijke monumenten, zoals het overnachtingsgebouw voor Duits spoorwegpersoneel aan de Kreilstraat, het gemeentehuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein en diverse panden aan de Prins Hendrikstraat. In de buurtschappen zijn onder meer de schoppe bij boerderij Leeferdink in Ratum en het gebouw Juliana in het Woold gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er in Winterswijk tal van kleinere objecten die minder opvallen, maar waaraan toch wel een geschiedenis is verbonden.

Willem Peletier heeft daar twee boekjes over samengesteld.

Het eerste heeft als titel “In het voorbijgaan” gekregen: men loopt er langs en gaat ook aan de betekenis voorbij.
Het tweede deeltje heet: “Sta er eens bij stil”, bedoeld als uitnodiging om het objectje te gaan bekijken en erover na te gaan denken.

Harmienehoeve – Woold

Een derde boekje is in voorbereiding en zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2019 verschijnen. (De eerste twee deeltjes zijn deze middag met korting te koop.) Een voorbeeld van een beschreven “klein monument” is het peilmerk dat in een muur van boerderij De Harmienehoeve ten behoeve van de hoogtemeting is aangebracht: doorsnede één centimeter. Ook de haan en de uil die als versiering van de woningen op de Scholtenenk in de muur zitten en het raadselachtige kruis aan de Dwarsweg in Ratum zijn mooie voorbeelden van kleine monumenten. In de voordracht die Peletier gaat geven wordt aandacht besteed aan objecten uit de reeds verschenen boeken, én komen onderwerpen aan de orde die in het komende boek zullen staan.

• Leden: geen kosten
• Niet-leden: € 10,00 p.p.