13-11: Benzinho

0
209

De Braziliaanse Irene is de moeder in een druk huishouden. Die drukte is afkomstig van haar vier zoons, maar ook van omstandigheden als een voortdurende verbouwing van het huis, het afronden van een studie en daar omheen cirkelende familieleden. Daar komt ook nog een kind bij die de kans van zijn leven krijgt: Fernando wordt geselecteerd om op professioneel niveau te gaan handballen. In Duitsland nota bene, geen voor de hand liggende bestemming voor een gezin uit de omgeving van Rio de Janeiro.

Benzinho, dat je losjes kunt vertalen als lieveling, draait vooral om Irene. Ze is de spil in een rommelig huishouden, maar wel eentje waar de gezinsleden met liefde en toewijding aan deelnemen. Materieel heeft het gezin niet echt te klagen, de kinderen groeien niet in een krottenwijk op.Het gaat vooral om de grote problemen en de kleine overwinningen en moeder Irene die moedig probeert alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Zij wil haar opgroeiende kinderen nog niet loslaten (maar moet wel), terwijl ze een lieve, maar niet altijd even actieve echtgenoot heeft (druk met zijn noodlijdende boekwinkeltje) en er ook nog een uit haar eigen huis gevluchte zus onderdak geeft.
Huiselijke, alledaagse strubbelingen, geschetst vanuit het perspectief van moeder Irene. Een film die je laat lachen en huilen tegelijk. Fijne familie, fijne film.

VPRO Cinema (????) ‘Suggereert met treffende details een compleet leven’
NRC (????) ‘Een ode aan de menselijke veerkracht’
De Filmkrant ‘Liefdevolle ode aan het ouderschap’

13 november 2018 – 18.30
13 november 2018 – 21.00
Filminformatie
Gustavo Pizzi
Brazilië
2018
98 minuten