15-10: Werk ohne Autor

0
137

LET OP! ÉÉN VOORSTELLING, AANVANG 19.30 UUR!

Regisseur Florian Henckel von Donnersmark kennen we nog van het veelgeprezen DDR-drama Das Leben der Anderen. Voor zijn Werk ohne Autor ruimen we op deze avond maar liefst drie uur in. Daarom maar één voorstelling die om half acht begint. Tijdens de film wordt een korte pauze ingelast. De filmmaker baseerde zich voor deze film op het leven van de in Dresden geboren kunstenaar Gerhard Richter. We volgen de jonge Kurt Barnert gedurende drie periodes in zijn leven. Dat begint onder de nazi’s in de jaren dertig, hij groeit op in de naoorlogse DDR en ontwikkelt zich verder na zijn vlucht naar de Duitse Bondsrepubliek.

In zijn jeugd is hij gefascineerd door zijn tante, die hem de kunst leert kennen. Als ze doordraait wordt ze als geesteszieke door de nazi’s vermoord. Kurt groeit na de oorlog op tot kunstenaar, die een prominente rol in het socialistische Duitsland krijgt. Zijn sociaal-realistische muurschilderingen worden botweg ondergekalkt als Kurt met zijn vrouw naar het westen vlucht. Aan de kunstacademie in Düsseldorf krijgt Kurt de kans om zich kopnieuw als kunstenaar te ontwikkelen. Parallel aan het leven van de jonge kunstenaar loopt het leven van de man die later zijn schoonvader wordt. Deze Carl Seeband is een opportunist die soepeltjes van SS’er tot partij-arts en medische autoriteit in het westen omschakelt. En ook nog eens verantwoordelijk blijkt te zijn voor het einde van Kurts lievelingstante.

Drie uur lijkt lang, maar dat is het niet als je in de bioscoopzaal zit. Een van de recensenten: Werk ohne Autor is een fraai geschilderd epos op een zeer weids canvas.’

LET OP! ÉÉN VOORSTELLING, AANVANG 19.30 UUR!

VPRO Cinema (★★★★) ‘Episch drama, soepel en indringend verteld’
NRC (★★★★) ‘Fraai historisch epos’

15 oktober 2019 – 19.30
Filminformatie
Florian Henckel von Donnersmarck
Duitsland
2017
189 minuten