16-05: After the Storm

0
412

De Japanse regisseur Kore-eda maakt kalme drama’s. Kalm, omdat op een rustige manier wordt verteld wat er met de hoofdpersonen aan de hand is. In Winterswijk draaiden we vorig jaar Our little sister en eerder Like father like son. Ook met schrijver Ryota in ‘After the storm’ gaat het niet goed. Hij is gescheiden, ziet zijn zoon te weinig en het contact met zijn ex verloopt moeizaam. Vanwege geldgebrek heeft hij een baan als privédetective moeten nemen en dat geldprobleem komt door zijn gokzucht. En van schrijven komt ook niet veel, maar Ryota is eigenlijk wel een aardige vent.
Kore-eda laat ons de problemen en complexiteit van het leven van de Japanner en zijn omgang met zijn familie zien. Zijn moeder is een stuk kordater – na het overlijden van haar man gooit zij resoluut zijn spullen weg. De mensen om Ryota heen pakken hun leven op en gaan verder, terwijl Ryota zelf blijft hangen. Als Ryota in het huisje van moeder even wordt herenigd met zijn zoon en zijn ex komen ze dichter bij elkaar. Een tyfoon, een tropische storm, dwingt hen om in het huisje te overnachten. Dat wordt niet alleen getoond met onderlinge spanningen maar ook met allerlei kleine grapjes.
De regisseur vertelt een verhaal dat balanceert op humor en weemoed. Dat levert een bijzonder fijne film op, geen verhaal met knallende hoogtepunten, maar wel heel aangenaam.

16-05: After the Storm 18.30 – 19.00 Hirokazu Kore-Eda Japan 2016 118 minuten