Huisdamtoernooi van start

0
144

Woensdag 11 oktober werd er gestart met het huisdamtoernooi van 2017. Helaas hebben er zich slechts 6 personen aangemeld, desalniettemin werd er in de 1e 2 ronden fanatiek gestreden. Wie er kampioen wordt valt na 2 ronden nog niet te zeggen, maar omdat de kampioen van 2016 niet mee mag doen, komt er in ieder geval weer een nieuwe winnaar.

Ondanks het lage deelnemersaantal was de wethouder van Sport, de heer Aalderink, speciaal langsgekomen om het toernooi te openen. In zijn openingswoord complimenteerde hij toernooiorganisator Wim Bennink (76) voor zijn getoonde inzet. De wethouder benoemde onder andere het belang van het verenigingsleven en sporten in het algemeen, vanwege het sociale aspect en gezondheidsredenen, en dat de denksporten daarin soms wel vergeten worden. Hij gaf daarom aan dit soort initiatieven te steunen, ook als het daarbij gaat om zeer kleine aantallen of verenigingen. Hij riep vooral op zo door te gaan!

Opening huisdamtoernooi door de wethouder van Sport dhr. Aalderink

Na de openingszet aan het bord van de huisdamkampioen van 2015 werd er gestart met de 1e ronde. Hier hielden de schakers Herby Aalbers en Marcel Krosenbrink elkaar in evenwicht (1-1). Henk Freriks (zwart) drukte Hennie te Brake naar de zijkanten en wist door de sterke stand uiteindelijk door te breken naar dam, wat Henk de winst opleverde (0-2). Paul Hageman kwam tegen Ronald ten Hagen vroeg in de partij één schijf voor en had de partij kunnen afmaken middels een combinatie. Deze werd niet gezien, waarna Ronald de partij zelfs nog wist te winnen door goede positionele zetten (0-2).

In ronde 2 speelde Marcel en Henk een interessante partij die alle kanten op kon. Voor het eindspel begon trapte Henk echter in een combinatie, waardoor Marcel won (2-0). Herby kreeg tegen Paul één schijf cadeau en leek na een tweede schijfwinst eenvoudig te gaan winnen, maar Paul wist verrassend nog een dam te behalen. Spannend werd het echter niet meer, omdat Paul op de klok verloor (2-0). Ronald kwam tegen Hennie sterk te staan in het centrum en wist de damlijn te bereiken. Hij stond hierdoor gewonnen, maar won uiteindelijk ook op de klok (2-0).

25 oktober zijn de volgende 2 speelronden. De tussenstand na 2 ronden:
1. Ronald ten Hagen (4), 2. Marcel Krosenbrink en Herby Aalbers (3), 4. Henk Freriks (2), 5. Paul Hageman en Hennie te Brake (0).

Clubcompetitie
Door de clubdammers werd er ook nog gedamd. Voor de Winterswijkse damcompetitie speelde John van Laarhoven een zeer sterke positionele partij tegen Wim Bennink. Hij drong Wim naar de zijkanten en haalde zelf dam. Wim zocht nog naar een uitweg om een nederlaag te voorkomen, maar kon dit niet vinden en verloor uiteindelijk op de klok (2-0). Erik ten Hagen sloot Augustin Saouadogo op aan de rechter vleugel, waardoor Augustin werd beperkt in zijn zetten. Uiteindelijk kwam Erik op één schijf voorsprong wat voor hem voldoende was om de partij in winst om te zetten (2-0). De topper van de avond ging tussen titelkandidaten Theo Stoverinck en Kees Spruijt. Kees ging hier in de aanval, maar dat bleek eenvoudig te weerleggen door Theo, die zelf voordeliger kwam te staan. Kees kon echter nog de veilige remisehaven bereiken (1-1).

Voor de 30 minuten competitie kwam Erik Oonk tegen Gerwin Doornink in de hekstelling te staan. Dit bleek zo nadelig dat Erik één schijf achter kwam. De voordelige stand was voor Gerwin voldoende om de partij in winst om te zetten (0-2). Hierna speelde Gerwin nog tegen Wim Klaassen, die daarvoor nog tegen de wethouder had gespeeld. Hier kwam Gerwin in het middenspel een schijf voor middels een kleine combinatie. Wim wist vervolgens via een trucje nog een schijf terug te winnen, maar verloor later alsnog (2-0).

Verdere informatie volgt later op: https://www.facebook.com/Winterswijkse-Damvereniging-488995664789856/