19-11: El Reino

0
135

El Reino was vorig jaar dé bioscoophit in Spanje. Niet alleen het publiek was enthousiast, ook de filmcritici waren lovend. De film veroverde begin dit jaar maar liefst zeven Goya’s (de Spaanse tegenhanger van de Oscars).

Regisseur Rodrigo Sorogoyen, van wie we eerder Que Dios Nos Perdone vertoonden, schetst met zijn nieuwe film weliswaar een fictieve situatie, maar hij laat over de onderliggende boodschap geen enkele twijfel bestaan. Spanje wordt bestuurd door een bende door en door corrupte politici en zakenlui die keer op keer het eigenbelang boven het landsbelang plaatsen.

Antonio de la Torre speelt de populaire politicus Manuel Gómez Vidal die zich binnen zijn partij heeft opgewerkt tot vicesecretaris en manusje van alles op het gebied van witwaspraktijken, schaduwboekhoudingen en het illegaal doorsluizen van miljoenen aan Europese subsidies. Als een collega-politicus wordt opgepakt en het systeem dreigt te bezwijken doet Manuel waar hij voor is aangenomen en waar hij kennelijk goed in is, puinruimen en de verliezen beperken. Maar dan, dan schuift het partijbestuur plotseling Manuel zelf naar voren als zondebok. Daar had hij niet op gerekend, maar Manuel laat zich niet zomaar slachtofferen. Hij weigert in zijn eentje ten onder te gaan en gaat op zoek naar belastende informatie over collega’s.

Geen wereld dus, die van El Reino, waar u en ik zich graag in zouden begeven, maar al het gekuip, gekonkel en geknoei levert wel een meeslepende, energieke film op. El Reino is een scherpe politieke thriller met een snelle hartslag, ondersteund door een beweeglijke camera en vlotte montage en voortgestuwd door een opzwepende soundtrack.

Waar trouwens precies de corruptie op neerkomt wordt bewust onduidelijk gehouden. Er is iets met ene Paco en een papierversnipperaar en de term ‘Persika’ valt meer dan eens. Maar dat hoeven wij als kijkers ook allemaal niet te snappen, de boodschap is duidelijk. Iedereen aan de top is verdorven en omkoopbaar en allemaal schaken ze op meerdere borden tegelijk.

Wat El Reino zo’n indrukwekkende film maakt is dat hoofdpersoon Manuel geen heldhaftige, standvastige good guy is maar even corrupt, hebzuchtig en arrogant als zijn partijgenoten. Nogmaals, geen fijn wereldje, wel een fijne film.

De Volkskrant ★★★★ “El reino is een spektakel, spannend, wrang, niet zelden theatraal of komisch absurd, met een ijzersterke acteur in de hoofdrol (Antonio de la Torre, goed voor een van de zeven Goya’s) die dienstdoet als houvast in de orkaan.”
VPRO Cinema ★★★★ “de energieke cameravoering, opzwepende technosoundtrack en intense acteurs nemen je gaandeweg mee naar een razend spannende finale.”
Filmvandaag ★★★★ “Enerverende thriller” “Antonio de la Torre speelt de rol vlekkeloos, als ook de andere acteurs en actrices die tijdens het verhaal een min of meer vergelijkbare transitie doormaken”
TV Krant ★★★★ “Knap scenario” “Betoverende rol van Antonio de la Torre”

19 november 2019 – 18.30
19 november 2019 – 21.00
Filminformatie
Rodrigo Sorogoyen
Spanje
2018
122 minuten