1e ‘Stapavond’ voor ouders succes

0
308

Hoe ziet het uitgaansleven van jongeren er tegenwoordig uit? En waar komen jongeren tijdens het stappen zoal mee in aanraking? Deze thema’s stonden centraal tijdens de allereerste Stapavond voor ouders in Winterswijk en Oost Gelre, afgelopen week in City Lido in Groenlo.
Het initiatief voor de Stapavond was afkomstig van IrisZorg. Het doel was om ouders in te wijden in het stapleven van hun kinderen. Diverse andere partijen verleenden graag hun medewerking. Zoals de politie, GGD Noord- en Oost Gelderland, het jongerenwerk Winterswijk en de eigenaar van de staplocatie City Lido.

Enorme impact
Ook de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre zijn bij het initiatief betrokken. “Deze stapavond is een mooie gelegenheid om te zien hoe het uitgaansleven eruit ziet. Daarnaast krijgen ouders informatie over onderwerpen waarmee jongeren in aanraking kunnen komen. Maar ook kunnen we ze laten zien hoe partijen zich inzetten om het uitgaan leuk en veilig te houden”, aldus wethouder Ilse Saris namens de gemeente Winterswijk tijdens de opening van de avond. Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre vult aan: “Uitgaan, alcohol, party- en andere drugs, game- en andere verslavingen kunnen een enorme impact hebben op het leven van onze kinderen. Daarom vinden wij dat we het daar met z’n allen serieus over moeten hebben, zonder daarbij met het vingertje te willen wijzen. Ouders hebben daarin ook een heel belangrijke rol.”

Informatie en workshops
Tijdens de avond lieten zo’n 80 ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar zich informeren. Ook wisselden zij volop ervaringen uit. Tijdens vier workshops wisselden ouders van gedachten over de thema’s (verkeers)veiligheid tijdens het uitgaan, uitgaansdrugs, alcohol en opvoeding en gehoorschade. De workshops werden geleid door gespecialiseerde professionals.

Meer Stapavonden
De beide gemeenten en IrisZorg willen komende tijd vaker Stapavonden als deze organiseren. “Want”, zeggen de wethouders, “de periode tussen de 12 en 18 jaar is een belangrijke tijd in het leven van onze kinderen. Het is een periode waarin grote stappen worden gezet naar volwassenheid, lichamelijk en geestelijk. Het is daarmee ook een periode waar je als kind goed doorheen moet komen. En dat is, met alles wat er op kinderen af komt, al ingewikkeld genoeg.”