Dammen-WDV week 13

0
279

Poulewinnaars BijHillen-cup ook door naar halve finales

Vanaf de kwartfinales van de BijHillen-cup is er geen remise mogelijk en heeft de dammer met de hoogste rating het nadeel dat het minimaal één schijf voor dient te eindigen om door te gaan. Hoewel dit vaak spektakel oplevert, werd nu slechts één partij een echte bekerthriller, wel opvallend is dat de poulewinnaars in de halve finales staan.

BijHillen-cup
In de partij tussen Erik Oonk tegen Gerwin Doornink had Gerwin het voordeel van de lagere rating. Spannend werd deze partij echter niet, omdat Erik de partij al snel besliste middels een leuke openingscombinatie. In de partij tussen Erik ten Hagen en Thomas Esselink had Thomas het voordeel van zijn lagere rating, maar deze partij werd ook niet al te spannend, nadat Thomas na een inschattingsfoutje één schijf achter kwam. Dit voordeel was aan Erik wel besteed. Frank ten Hagen tegen Theo Stoverinck werd wel een echte bekerthriller. Hier had Theo het nadeel van zijn hogere rating, maar die kwam na een verdedigingsfoutje van Frank wel in het voordeel, waardoor schijvenvoordeel mogelijk leek. In het lastige eindspel, gaf de ervaring met dit bekersysteem waarschijnlijk de doorslag. Frank wist door slim spel een 2e dam te halen en daarmee nog één benodigde schijf te veroveren. Na bijna 80 zetten zag Theo geen nut meer om verder te spelen. Voor de statistieken speelden Wim Klaassen en Jan Elgershuizen nog hun laatste poulewedstrijd. Hier sloeg Jan toe middels een damcombinatie, waardoor hij als 3e eindigt in de poule. De halve finale levert een broederclash op. De 4e kwartfinale dient nog gespeeld te worden.

(Geen remises, speler met hoogste rating moet minimaal één schijf voor eindigen).

Ratingcompetitie
In de ratingcompetitie speelde John van Laarhoven een prima partij tegen Wim Sonderen, maar wist kon dit niet in winst omzetten. Het werd zelfs geen remise, omdat Wim het eindspel beter uitspeelde. Omdat Gerwin Doornink en Erik Oonk zo snel klaar waren met hun bekerduel, speelden ze ook nog een partij voor de ratingcompetitie. Dit werd een stuk spannender en leverde een gelijkwaardige remise op. Augustin Saouadogo en Paul Hageman speelde ook een gelijk opgaande partij. Augustin nam wat risico’s in de opbouw, waardoor er voor Paul ook mogelijkheden ontstonden. Uiteindelijk wist Augustin de partij na zich toe te trekken middels een combinatie. Erik ten Hagen en Mark Sanders speelden ook nog een partij met 30 minuten bedenktijd, waar Erik de sterkere was van de 2.