23-05: Life, Animated

0
487

Life, Animated is het ontroerende verhaal van Owen Suskind. Owen is 23 en gediagnosticeerd als (zwaar) autistisch. Op driejarige leeftijd stopt het levenslustige ventje Owen plots met praten. Ook zijn motorische ontwikkeling stokt en hij trekt zich steeds meer in zichzelf terug. Zijn steeds radelozer wordende ouders weten hem niet meer te bereiken. Er is maar één ding dat de jonge Owen weet te pakken en dat zijn de tekenfilms van Walt Disney. Een keerpunt volgt als zijn wanhopige vader zich op een dag voordoet als Iago, de papegaai uit Aladdin en in die rol tegen Owen begint te praten. Tot vaders verbazing en ontroering praat Owen terug en ook nog eens in een vloeiende zin uit de film!
Zo vormen de Disneyfilms de sleutel tot een ontbolstering van Owen, een ontwikkeling die hem uiteindelijk op 23-jarige leeftijd in staat stelt om in een begeleidwonenproject min of meer op zichzelf te gaan wonen. Gelukkig verhuist zijn reusachtige Disneycollectie met hem mee, zodat hij “in times of need” een scène kan bekijken die hem kalmeert en vertrouwen geeft. Vader Ron Suskind, Pulitzerprijswinnaar en voormalig verslaggever van de Wall Street Journal, schreef in 2014 een boek over deze wonderlijke geschiedenis. Life, Animated werd een enorm verkoopsucces. En nu is er dan de gelijknamige documentaire met Owen in de hoofdrol. Owen blijkt tegelijk charismatisch en ontzettend aandoenlijk. Kijk niet vreemd op als u af en toe een brok in de keel krijgt of een traantje moet wegpinken. Zijn leven kent ups en downs, maar liefdevol gesteund door zijn ouders en broer slaat hij er zich telkens weer op bewonderenswaardige wijze doorheen. Uiteindelijk wordt hij zelfs als spreker uitgenodigd op een autisme-congres in Parijs. Daar spreekt hij de woorden: “When I look in the mirror, I see a man ready for the future”.
Uit deze oprechte, authentieke feelgood documentaire blijkt dat ook een mens met zwaar autisme, net als in de Disneyfilms, nog lang en gelukkig kan leven.

23-05: Life, Animated 18.30 – 21.00 Roger Ross Williams Verenigde Staten 2016 89 minuten