Dammen week 50

0
110

WDV sluit jaar goed af

In de 7e ronde van de Gelderse Hoofdklasse speelde WDV tegen Doetinchem. Doetinchem had al 5 wedstrijden gewonnen en dus werd er een lastige wedstrijd verwacht voor WDV.

Invaller John van Laarhoven speelde een prima partij. Richting het einde kwam John toch wat in de problemen, maar met slim spel wist John de remise binnen te slepen. (1-1)
Theo Stoverinck had lange tijd een spannende stand, waarin het oppassen was voor combinaties. Nadat er een afwikkeling werd genomen, was de meeste spanning eraf en eindigde de partij in evenwicht. (2-2)
Gerard Korten kwam goed te staan en probeerde met een doorbraak voor de winst te gaan. Gerard kwam dichtbij, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een gelijkspel. (3-3)
Frank ten Hagen was de hele partij in het nadeel. Richting het eindspel koos Frank het verkeerde plan en verloor daardoor de partij. (3-5)
Frits Zegelink speelde tegen één van de betere spelers van Doetinchem. Frits kwam wel wat onder druk te staan, maar kwam niet in de problemen en haalde keurig remise binnen. (4-6)
Kees Spruijt zette zijn tegenstander onder druk en leek goede kans te maken om te winnen. Kees wist het echter niet rond te krijgen en kwam niet verder dan remise. (5-7)
Erik ten Hagen leek minder te staan, maar in het middenspel keerden de kansen plotseling. In tijdnood miste de tegenstander een remiseafwikkeling, waarnaar Erik een 3-om-3 stand afdwong met winst. (7-7)
In de laatste partij moest Henk Sonderen het opnemen tegen de kopman van Doetinchem. Henk hield goed stand, maar kwam in een lastig eindspel terecht. Henk maakte daarin gelukkig geen fout en wist een 2e dam en daarmee remise af te dwingen. (8-8)

Gezien de tegenstander mag WDV tevreden zijn met het 8-8 gelijkspel. Met 8 punten uit 7 wedstrijden staat WDV nu op de 5e plaats, een degelijke score in het eerste deel van het seizoen.
Gedetailleerde uitslagen:

Erik Oonk geplaatst voor kwartfinale dambeker

Op de damclubavond van 12 december werd er weer voor de verschillende competities gespeeld. Erik Oonk wist zich daarbij als eerste dammer te plaatsen voor de knock-outfase van de BijHillen-cup.

BijHillen-cup
Erik Oonk – Jan Elgershuizen (2-0). Erik kwam positioneel sterk te staan, waardoor Jan zich genoodzaakt zag één schijf te offeren. Deze achterstand kwam hij niet meer te boven. Omdat dit een poule van 3 betreft en Erik niet de hoogste rating heeft, weet hij al dat hij zich als eerste dammer geplaatst heeft voor de knock-outfase.

Onderlinge competitie
Thomas Esselink – Gerwin Doornink (0-2). Thomas kwam in verloren positie te staan en probeerde nog wat, maar Gerwin liet zich niet meer verrassen.

Wim Klaassen – Frank ten Hagen (0-2). De partij leek richting remise te gaan, echter kon Frank in de eindfase nog een kleine winnende combinatie uithalen.

Zeeg Jongkoen – Wim Bennink (1-1). Na een gelijk opgaande partij werden de punten gedeeld, al had Wim het in het eindspel een stuk lastiger kunnen maken indien het voor een andere variant had gekozen.

Alle deelnemers hebben inmiddels minimaal 3 punten behaald, waardoor het onderin en in de middenmoot nog dicht bij elkaar staat. 5 spelers staan nog binnen 1 punt marge.

30-minutencompetitie
Erik ten Hagen – Kees Spruijt (2-0), Augustin Saouadogo – Erik ten Hagen (0-2), Erik ten Hagen – Frank ten Hagen (1-1). Voor de stand bovenin hebben deze uitslagen weinig consequenties.