13-12 3e St. Jorisconcert

0
593

BEETHOVEN EN SJOSTAKOVITSJ: FRANS HALS KWARTET IN SINT JORISKERK BREDEVOORT
Het jeugdige Frans Hals kwartet zal op  zondagmiddag 13 december het derde concert in dit seizoen verzorgen in Bredevoort. Elise Besemer viool, Gioia Kuipers viool, Robin van Gameren altviool en Kalle de Bie cello voeren twee strijkkwartetten uit van Ludwig van Beethoven en Dmitri Sjostakovitsj.

Musici
De naam van het Frans Hals kwartet verwijst naar de vrolijkheid en kleurrijkheid van de schilderijen van Frans Hals. Deze jonge musici hebben elkaar leren kennen in de periode dat zij als jong talent verbonden waren aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam (Sweelinck Academie). Gedurende de zomer van 2015 heeft het Frans Hals kwartet de Zeistermuziekdagen gevolgd en masterclasses gehad van leden van beroemde kwartetten, zoals het Jerusalemkwartet en het Szymanowski kwartet.

franshalsbalkonzeist

Elise Besemer speelt viool vanaf haar vijfde. Sinds september 2014 studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Elise was eerste violiste van het Furioso Strijkkwartet, sinds 2014 is zij dat van het Arkovsky sextet. Ze is veelvuldig te zien op Nederlandse podia. Zij is in het voorjaar van 2015 uitgekozen door Liza Ferschtman om deel te nemen aan het  talentontwikkelingstraject ‘in de ban van het strijkkwintet’.
Deze zomer was zij concertmeester van het NJO Summer Academy.

Gioia Kuipers begon haar studie als altvioliste aan de Sweelinck Academie voor Jong Talent van het conservatorium van Amsterdam, waar zij les kreeg van onder anderen Judith Wijzenbeek. Thans studeert zij altviool aan dit conservatorium bij Marjolein Dispa. Onlangs soleerde zij in de Philharmonie te Haarlem  met het Divertimento jeugdorkest. Sinds september 2014 is Gioia, naast haar altvioolstudie, gestart met haar vioolopleiding bij Peter Brunt. Vanaf september studeert zij bij Maria Milstein.

Robin van Gameren begon op zijn 7e jaar met vioollessen aan de muziekschool in Bussum. Na twee jaar vervolgde hij zijn lessen bij Coosje Wijzenbeek en werd hij lid van de Fancy Fiddlers. In 2004 werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, in 2008 tot de Sweelinck Academie van Amsterdam. Robin studeert altviool aan het Koninklijk Conservatorium en bouwkunde aan de TU Delft.

Kalle de Bie studeert sinds 2012 cello aan het conservatorium van Amsterdam, momenteel bij Jelena Ocic. Van 2008 tot augustus 2012 studeerde Kalle bij Jeroen den Herder aan de Sweelinck Academie voor Jong Talent van genoemd conservatorium. Hij maakte deel uit van de Fancy Fiddlers en speelde in diverse andere ensembles, waaronder het Furioso Strijkkwartet en het Youngster Corner Quartet. Momenteel vormt hij ook een duo met pianist Noud Smeets.

Tenslotte
Het concert zal beginnen om 15.00 uur, zondag 13   december, de kerk is open vanaf 14:30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken. Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 10,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren. Meer informatie vindt u op de website: www.sintjorisconcerten.nl en op de website van het kwartet: www.franshalskwartet.com