Meldpunt Houtrookoverlast

0
102

Raadslid start particulier Meldpunt Houtrookoverlast Winterswijk

Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter PvdA Winterswijk en secretaris van Stichting Luchtfonds, start een eigen Meldpunt Houtrookoverlast Winterswijk. Deze particuliere actie start hij nadat hij in de lokale politiek bot ving met zijn voorstel om inwoners actief op te roepen houtrookoverlast te melden bij de gemeente.

Zuiderveld: “De burgemeester gaf te kennen niet actief te willen oproepen tot klachten, omdat hij geen wettelijk instrumenten heeft om overlast te handhaven. Dat klopt. Ik vind dat een inventarisatie van de klachten, de locatie en de aard ervan, een begin van beleid kan zijn. Nee, de gemeente kan niet veel, maar een inventarisatie kan wel een begin zijn van beleid. Zo kun je in gesprek gaan in buurten waar de overlast groot is.”

Op grond van landelijke onderzoekscijfers mag worden aangenomen dat in de gemeente Winterswijk ongeveer 1735 inwoners “ernstige gezondheidsklachten ervaren als gevolg van houtrookoverlast”. Zuiderveld: “Blij ben ik dat er bereid lijkt te zijn bij de gemeente om de schadelijke effecten van hout- en pelletstook onder de aandacht te brengen.”

 

Klonterend bloed
De effecten op de korte termijn zijn niet misselijk. Zuiderveld: “Bij intensieve houtrooksmog in slaapkamers, woonkamers, tuinen en buurten kan er zelfs op de zeer korte, directe termijn sprake zijn van acute aanvallen van astma, infecties aan de longen en luchtwegen en klonterend bloed. Over de gezondheidseffecten op de langere termijn, heb ik het maar liever even niet. Veel mensen kennen deze gevaren in elk geval niet of onvoldoende.”

Inventarisatie
Zuiderveld roept alle Winterswijkers die overlast ervaren op gemotiveerde klachten te melden via whatsapp, 06 204 31 424 of via email, info@ubelzuiderveld.nl. Maar gewoon een ouderwetse brief of kaart sturen kan ook via Meldpunt Houtrookoverlast Winterswijk, Zand 25, 7126 BG Bredevoort, t.a.v. Ubel Zuiderveld. Het meldpunt zal de reacties geanonimiseerd publiceren via sociale media. “Daarnaast zal ik periodiek de balans opmaken en te zijner tijd de bevindingen overhandigen aan het Winterswijks college.”

17 maart 2022
Tijdens een raadsvergadering waarin de actieve oproep tot houtrookoverlast aan bod kwam, liet de burgemeester, verantwoordelijk voor handhaving, ook weten dat vrijwel alle spontane klachten van één adres komen. Zuiderveld: “Het lijkt me duidelijk welk adres dat is. Ik hoop nu zelf zoveel mogelijk klachten binnen te krijgen. Als 1735 Winterswijk met ernstige gezondheidsklachten verder hun mond houden, zal ik dat op termijn ook doen. Ik pas ervoor om gekke Gerritje te zijn. Als het op het meldpunt de komende jaren angstwekkend stil blijft, beloof ik dat ik na 16 maart 2022, de volgende raadsverkiezingen, in de raad mijn mond zal houden over houtstook. Klagen is het begin van verandering. Ik weet dat niemand ruzie wil met zijn buren, maar wat koop je ervoor om in stilte te lijden?”