Dammen -WDV- week 6

0
222

WDV laat punten liggen

In de voorlaatste ronde van de hoofdklasse nam WDV het op tegen laagvlieger Barneveld, dat al gedegradeerd is. Voor WDV was het zaak om te winnen om in het linker rijtje te komen.

Barneveld had de opstelling wat gehutseld, wat resulteerde in een vroege voorsprong voor WDV. Erik ten Hagen en Kees Spruijt wisten het op papier grote verschil met de tegenstander uit te drukken op het bord en wonnen beiden. (4-0)
Ondanks de vroege ruime voorsprong gaf dit niet veel vertrouwen voor de overige partijen. Frank ten Hagen verloor in de opening al een schijf en kwam dit niet meer te boven. (4-2) Theo Stoverinck deed een offer in het middenspel, maar kwam er te laat achter dat deze niet meer terug gewonnen kon worden. Ook voor Theo resulteerde dit in een nederlaag. (4-4)
Gerard Korten had het makkelijkere van het spel. Hij leek in een kansrijke positie te komen, maar door goed verdedigingswerk van de tegenstander zat er niet meer in dan remise. (5-5)
Ondanks het stroeve verloop kwam WDV toch weer op voorsprong. Henk Sonderen trof een op papier mindere speler, maar had veel moeite om er doorheen te komen. Uiteindelijk kwam de tegenstander toch in een lastige positie dat Henk goed wist om te zetten naar een overwinning. (7-5) Ook deze voorsprong was voor WDV niet voldoende. Erik Oonk stond er wel lange tijd goed voor, maar onder tijdsdruk kwam Erik toch in de problemen. Met een offer probeerde Erik zich vrij te spelen, maar de partij ging verloren in een overmachtseindspel. (7-7) Tenslotte was ook Mark Sanders in zwaar weer beland tegen de kopman van Barneveld. Mark liep uiteindelijk vast waarmee de overwinning naar Barneveld ging. (9-7)

Door de nederlaag blijft WDV steken op de 8e positie. Met alleen nog een wedstrijd tegen koploper Huissen lijken de kansen voor een eindklassering in het linker rijtje verkeken.

WDV 2 verliest onverdiend van veel sterker DVOIJ 1 met 7-5.

Met een invaller moest WDV 2 het donderdag 6 februari opnemen tegen DVOIJ 1 in Terborg. Captain Wim Bennink had daarom een tactische opstelling gemaakt. Wim had gezien dat in 6 van de 7 voorgaande wedstrijden DVOIJ 1 steeds zijn zwakste speler op bord 1 of 2 zette.

Het was Thomas Esselink die op bord 2 inderdaad de zwakste speler tegen kwam. Hij manoeuvreerde zijn tegenstander in de hekstelling. Deze kon zich hieruit bevrijden ten koste van een schijf. Daarna moest hij nog een schijf offeren waarna hij op gaf. (0-2)
Op de overige 5 borden kwamen de WDVers tegenstanders tegen met een (veel) hogere rating. Het was Jan Elgershuizen die na een paar grote afruilen remise kreeg aangeboden van zijn tegenstander, omdat deze geen muziek meer in de stelling zag. Jan accepteerde dit aanbod. (1-3)
Frank ten Hagen trof aan bord 3 de sterkste speler van DVOIJ 1. De partij ging gelijk op. In een stand van 9 om 9 bood zijn tegenstander remise aan. Frank accepteerde dit aanbod. (2-4)
Captain Wim Bennink had zich op bord 4 genesteld en veroverde veel tempi in de opening. Omdat de partij ingewikkeld werd ruilde Wim een paar keer af ten koste van enkele tempi. Hij kwam hierdoor wel iets beter te staan, maar kon het verschil niet maken. Na 45 zetten bood zijn tegenstander remise aan waar Wim mee akkoord ging. (3-5)
Aan bord 6 speelde invaller Augustin Saouadogo een sterke positionele partij. Met een afruil van 2 om 2 haalde hij de angel uit de stand. De stand werd steeds verder uitgedund . In een stand van 3 om 3 leek Augustin op remise aan te sturen, maar koos niet de juiste voortzetting en liep vast. (5-5)
Alle ogen waren gericht op bord 5 waar Zeeg Jongkoen streed voor het zo belangrijke 6e punt. Zijn veel sterkere tegenstander had het centrum in bezit en had Zeeg naar de kanten geduwd. Zeeg zag dat hij niet kon voorkomen dat zijn tegenstander zou doorbreken en besloot zelf ten koste van 2 schijven ook door te breken. Zeeg kwam wel op dam maar kon hier niet veel mee. Na ruim 3,5 uur combineerde zijn tegenstander naar winst. (7-5)
Door deze nederlaag is WDV 2 gezakt naar de 4e plaats. 17 februari staat de uitwedstrijd tegen de kampioen, DSV 1 uit Sinderen, op het programma. Normaal gesproken is dit team een paar maten te groot voor de reserves van WDV.

Uitslagen:

Dampartijen snel beslist

Op de damclubavond van woensdag 5 februari waren de dampartijen in dambegrippen snel beslist. Leuk was de aanwezigheid van Frits Zegelink die doorgaans enkel met de teamwedstrijden van WDV 1 mee doet, maar dit jaar ook een poging waagt de BijHillen-cup te veroveren.

BijHillen-cup
In de BijHillen-cup 2 wedstrijden uit dezelfde poule met natuurlijk de rentree op de clubavond van Frits, die het niet gemakkelijk werd gemaakt door zijn tegenstander Zeeg Jongkoen.

Zeeg met wit spelend kwam de opening namelijk prima door, maar kwam daarna op zijn korte vleugel wat lastig te staan. Toen hij dacht hier gunstig te kunnen uitruilen, bleek dat hij hier 2 schijven te verliezen aan Frits en daarmee de partij. 0-2

In de andere partij uit deze poule wist Jan Elgershuizen één schijf te veroveren tegen Wim Klaassen. Toen hij later nog een schijf won was het snel beslist. 2-0.

Frits en Jan leiden hiermee de poule, maar mogen vanwege hun hogere rating geen misstap begaan.

Onderlinge competitie
In de onderlinge competitie moest Paul Hageman vroegtijdig schijfverlies toestaan tegen Frank ten Hagen, het schijvenvoordeel werd gedurende de partij verder uitgebouwd resulterend in winst. 0-2

Augustin Saouadogo had tegen Kees Spruijt de randen opgezocht en stond daarmee wat nadeliger. Een moeilijk winstplan hoefde Kees echter niet te bedenken, nadat hij een Zetje van Weiss uithaalde.

Kees blijft hiermee druk houden op de bovensten. De volledige tussenstand is weer te zien op: www.damclubwinterswijk.nl

Ratingpartij
In een ratingpartij liet nieuwkomer op de clubavond Joop zien over de nodige damkennis te beschikken en bood goed weerstand, maar bleek titelkandidaat voor de onderlinge Erik nog een maatje te groot te zijn.