Dammen week 8

0
198

Teleurstellend verlies van WDV 2 tegen kampioen DSV 1 (7-5)

Maandag 17 februari probeerde captain Wim Bennink met een tactische opstelling in de laatste wedstrijd van de competitie een puntje te veroveren op de kampioen van de eerste klasse Oost van de Gelderse dambond. Helaas is dat niet gelukt.

Het begon voortvarend voor de reserves van WDV. Op bord 5 troffen de beide nestors elkaar. Jan Seinhorst(89) en Wim Bennink(78) maakten er een spannende partij van. Toen de DSVer 2 schijven dacht te veroveren kwam hij op de koffie, omdat hij niet zag dat Wim een zgn. plakker achter de hand had. De hieruit voorvloeiende damcombinatie was dodelijk voor de DSVer. Hij speelde nog wel 3 zetten door, maar zag toen in dat verder spelen zinloos was. (0-2)

Invaller Gerwin Doornink speelde een gelijk opgaande partij. Het kostte hem wel veel tijd om de stand in evenwicht te houden. Gerwin bood na 3 uur spelen remise aan wat zijn tegenstander accepteerde. (1-3)
Thomas Esselink trof het niet. Hij moest het opnemen tegen de sterkste speler van DSV. Thomas gaf goed partij en wist de stand in evenwicht te houden. Toen hij de keus moest maken tussen vooruit slaan of achteruit koos hij voor het laatste en kwam steeds verder in de problemen. Als hij vooruit geslagen had was de stand in evenwicht gebleven. Nu kon Thomas verlies niet meer voorkomen.(3-3)

Wim Sonderen was in het middenspel een schijf voor gekomen. Door de stand steeds verder uit te dunnen kwam Wim steeds beter te staan. Zijn tegenstander offerde nog 2 schijven om door te breken. Hij kwam op dam en Wim had 4 schijven op het midden van het bord. Hij moest drommels oppassen dat zijn tegenstander niet een van deze 4 kon oppeuzelen, want dan zou het remise zijn. Met zeer nauwkeurig spel wist Wim de damlijn te bereiken en de anderen schijven daarmee veilig te stellen. Hierna gaf zijn tegenstander op. (3-5)

Van Frank ten Hagen werd verwacht dat hij minimaal remise zou spelen omdat hij een iets mindere tegenstander trof. Frank deed er alles aan om het verschil te maken maar kwam in hevige tijdnood. Hij had onvoldoende tijd om alles nog goed te berekenen en miste op de 49e zet met nog enkele seconden op de klok de remise variant en kon even later zijn tegenstander feliciteren. (5-5)

Alle ogen waren gericht op Jan Elgershuizen die in een nadelige positie was terecht gekomen. Jan wist knap door te breken te kostte van 2 schijven en kon dam maken op de hoofdlijn. Hij moest nu opletten, omdat zijn tegenstander diverse valletje in zijn stand kon bouwen. Toen deze een verkeerde zet deed kon Jan een schijf terugwinnen. Hij zette de aanval in maar overzag de remise variant. Nu kon zijn tegenstander op dam komen. Deze bouwde zijn voordeel voortreffelijk uit en Jan moest na 4 uur spelen het onderspit delven. (7-5)

Achteraf bleek Jan nog een winnende combinatie te hebben gemist, gezien de remisekansen op de andere borden heeft er dus een grote overwinning ingezeten te hebben tegen de terechte kampioen in deze klasse. Door de nederlaag eindigt WDV 2 hoogstwaarschijnlijk op de 4e plaats met 10 punten uit 9 wedstrijden en een bordsaldo van + 12.Vorig jaar eindigde WDV 2 op de 5e plaats met 10 punten uit 9 wedstrijden, maar met een bordsaldo van – 8. Dit jaar werd dus een duidelijk progressie geboekt.

Bekerfinalisten van 2019 op rand van uitschakeling

Op de damclubavond van 19 februari was er een hernieuwde broederstrijd in de onderlinge en kwam de top van de ranglijst elkaar tegen in de bekerpoule, waar ook de finalisten van 2019 op rand van uitschakeling staan.

Poulefase BijHillen-cup
Na een verkeerde opbouwkeuze in het middenspel dwong titelverdediger Wim Bennink schijfwinst af tegen Augustin Saouadogo. Wim speelde het voordeel echter niet foutloos uit, waardoor Augustin nog afwikkelde naar een remise eindspel 1-1.

Gezien zijn lagere rating is Augustin Saouadogo met 3 punten uit 2 wedstrijden zo goed als geplaatst voor de knock-outfase. De titelverdediger (Wim Bennink) en finalist (Frank ten Hagen) van 2019 zitten nu al op de rand van uitschakeling. Om uitschakeling te voorkomen moeten beiden een bijzondere prestatie leveren tegen poulefavoriet Henk en tegen elkaar een goed resultaat behalen.

In een ander poule, de enige met 5 deelnemers, ook een verrassende uitslag. Hier wist Gerwin Doornink namelijk Gerard Korten op remise te houden. Het overgebleven eindspel, waar Gerard op dam was gekomen met 2 schijven achterstand was misschien nog kansrijker voor Gerwin 1-1. Gezien zijn eerdere nederlaag tegen John zal Gerwin deze goede prestatie nog een goed vervolg moeten geven om door te kunnen gaan.

In een ander poule namen koplopers van de onderlinge en deze poule, Kees Spruijt en Erik ten Hagen het tegen elkaar op. Hier leek Kees niet om te kunnen gaan met een tijdelijk offer van Erik. In een complexe stand was enkele zetten later de schijfvoorsprong omgedraaid naar een schijf achterstand. Toen Erik weer enkele zetten later een damcombinatie uithaalde was de partij gespeeld 0-2. Gezien de hogere ratings is Erik met 2 zeges nog niet geplaatst en moet Kees nog oppassen voor uitschakeling.

Onderlinge competitie

In de onderlinge kwam de top 3 niet in actie. Wel was er na jaren weer de broederstrijd tussen Wim en Henk Sonderen. Deze schuwden de strijd niet en maakten er een ingewikkeld spel van. Dit leverde in de openingsfase schijfwinst op voor Henk, maar gezien de overgebleven stand was het nog geen volle schijf voorsprong. Henk bleef echter het voordeel behouden en besliste de partij uiteindelijk met een kleine damcombinatie na het achter een schijf lopen door Wim 0-2.

Zeeg Jongkoen koos in de eindfase met aanwezige tijdsdruk niet voor de juiste voortzetting en moest een nederlaag incasseren tegen Frank ten Hagen 0-2

Thomas Esselink boekte een snelle overwinning tegen Wim Klaassen na een 2-tal combinaties 2-0.

De titel zit er niet in, maar door de zege sluit Henk weer aan bij de podiumplaatsen. De volledige tussenstand is weer te zien op: www.damclubwintersiwjk.nl

Ratingpartij
In een ratingpartij tussen Erik Oonk en Joop Messersmid ging het lang gelijk op met een klassieke stand op het bord. Erik wist later echter een positioneel voordeel te bereiken en daarmee de partij te winnen 2-0.