75 jaar vrijheid

0
209

TOEN NU DAN is achter de schermen in volle gang.

Toen Nu Dan is een project waarbij op veertien Winterswijkse locaties onze bevrijding en 75 jaar vrijheid wordt gevierd, herdacht en herinnerd. Dit gebeurt op verschillende culturele en kunstzinnige manieren. Theater wordt bijvoorbeeld ingezet om een verhaal te vertellen, maar ook met muziek, beeldende kunst of poëzie word je aan het denken gezet. Het kan je raken, herinneren of een link met het heden leggen.
Het moment is aangebroken dat we jou nodig hebben! Heb je altijd al eens toneel willen spelen, of een decor willen ontwerpen of bouwen? Grijp dan nu je kans en meld je aan! Toen Nu Dan zoekt namelijk zowel spelers als mensen voor de productie voor twee prachtige theaterstukken.
Het theaterstuk Een Hoger Goed vertelt over het leven van de Winterswijkse verzetsstrijdster Tante Riek en laat zien hoe ze honderden mensen heeft kunnen laten onderduiken in de oorlog. Het stuk is geschreven door Theo Soontiëns en wordt geregisseerd door Caro Wicher. Een Hoger Goed zal worden opgevoerd op zondag 3 mei 2020 in theater De Storm en is de theatrale start van alle culturele en kunstzinnige activiteiten van TOEN NU DAN.
Daarnaast zijn we op zoek naar spelers voor het theaterstuk Wie niet weg is, is gezien. Dit stuk is geschreven en wordt geregisseerd door Leander Grooten. Het zal worden gespeeld in het weekend van 19 en 20 juni 2020 in Boogie Woogie. Wie niet weg is, is gezien gaat over vluchten en vervoer, vertrouwen en verraad, zowel toen, als nu.

Kom op zondag 5 januari 2020 naar de informatiebijeenkomst! Dan hoor je alles over de twee verschillende theaterstukken, hoe je je aan kan melden als acteur, decorbouwer of als iemand die op zoek gaat naar kleding of rekwisieten.

Met alle vragen over (repetitie)tijden, acties en activiteiten kun je hier terecht:

Waar: Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk Tijd: van 13.00-15.00 uur

Ben je verhinderd op die dag of heb je vragen? Stuur een mail naar info@toennudan.nl of stuur een briefje voor 4 januari naar het Stichtingsadres:

Stichting Toen Nu Dan
Roelvinkstraat 10
7101 GN te Winterswijk.
06 381 878 06

TOEN NU DAN gaat over:

Heleen Kuipers-Rietberg (1893-1944), alias Tante Riek, was een verzetsvrouw van statuur. Haar moed en vastberadenheid roept diepe bewondering en respect op, óók 75 jaar na dato.
Herdenken en verwerken: Hoe houden we de normen en waarden die zij voorleefde in ere? Door de vrijheid te vieren én de helden, offers en pijn die dat bewerkstelligden te benoemen. Ieder jaar weer.
De geschiedenis van Tante Riek is niet alleen een gebeurtenis die zich TOEN afspeelde. Hoe verbindt het ons NU nog met elkaar? En hoe geeft de jongste generatie het DAN door?
Kunstvormen en samenwerking: TOEN NU DAN wil als multidisciplinair project antwoorden op deze vragen bieden. Film, toneel, muziek en dans monden uit in theatervoorstellingen in o.a. mei 2020. De scripts, teksten, composities en choreografieën geven inhoud aan veertien scenes die Tante Riek’s weg van verzet verbeelden.
Educatie over het eigen erfgoed en borging in het onderwijs: De scenes, die ook verband houden met specifieke locaties, zijn tegelijkertijd de basis voor educatief materiaal voor primair en voortgezet onderwijs. Daarmee willen de makers de generatie van NU handvatten geven met DAN aan de slag te gaan. Met meerjarige borging in het onderwijs wil TOEN NU DAN generaties blijvend verbinden. Daarmee wordt de geschiedenis van Tante Riek meer dan een in brons gegoten standbeeld.
Zij leeft voort, maakt deel uit van onze geschiedenis, heden én toekomst: TOEN NU DAN.