Achterhoekse Muzikantendag

0
376

De Achterhoekse Muzikantendag is geboren

Informatieve dag voor dj’s, rappers, bands, songwriters én muziekliefhebbers
Op zaterdagmiddag 18 november is de primeur van De Achterhoekse Muzikantendag (DAM) in de DRU Cultuurfabriek. In de komende jaren zal deze informatieve dag voor dj’s, rappers, bands, songwriters en muziekliefhebbers telkens op een andere locatie in de Achterhoek plaatsvinden tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek (DAP). DAM is gratis toegankelijk en er is een grote infomarkt, er zijn workshops en panels en er zijn optredens op het poppodium en kleine sessies in het Ouhrlokaal.
Er worden belangrijke thema’s voor muzikanten besproken zoals over geld verdienen met auteursrechten, wat er allemaal komt kijken bij de release van een EP of album, wat de waarde is van tributes en covers, tips & trics voor het live circuit, professionaliseren door muziekonderwijs et cetera. Muzikanten uit verschillende genres en professionals van allerlei organisaties wisselen met het publiek kennis en ervaringen uit. Op de site www.behindthecorner.nl/DAM17 kun je je uitgebreid inlezen in alle gasten en panels.

Vergroot je fanbase
Gastheer en programmeur van het poppodium Erik Ramaker wijst op het belang van een zorgvuldig opgebouwde fanbase: “Als je wilt optreden op het poppodium, is het belangrijk om de zaal te vullen met publiek en dus moet je een fanbase opbouwen. Hier zijn verschillende manieren voor die natuurlijk per genre verschillen. Op 18 november gaan muzikanten zoals Suzan en Freek en dj Roel Salemink in gesprek met de industrie om kennis en ervaringen uit te wisselen”. Eelco Walraven, verslaggever bij onder meer REGIO8, wijst daarnaast op het belang van een goede mediastrategie: “Veel bands brengen hun muziek uit zonder goed doordacht plan en daardoor worden aanwezige kansen niet goed benut. Tijdens De Achterhoekse Muzikantendag gaan mensen van platenlabels, auteursrechtenorganisaties en uitgeverijen in gesprek met muzikanten van verschillende genres.”

Zakelijke kennis voor ondernemende muzikanten
Initiatiefnemer en muzikant Meindert Bussink hoopt met De Achterhoekse Muzikantendag de komende jaren de zakelijke kennis van Achterhoekse muzikanten te vergroten: “Als je optreedt met eigen werk ontvang je via Buma/Stemra geld voor de uitvoering daarvan en als je bij een lokale radiozender als Optimaal FM wordt gedraaid, ontvang je inkomsten via Sena. Elders in het land kunnen muzikanten al jaren dergelijke kennis opdoen bij kleine initiatieven als de Rock Your Business in de Melkweg of grote conferenties zoals de Muzikantendag of Eurosonic Noorderslag in Groningen. Nu is er eindelijk een serieuze conferentie over popmuziek in de Achterhoek”.
Optredens en een infomarkt

Naast panels en clinics, zijn er op het poppopodium en in het Ourhlokaal optredens van onder meer Joel Zwiers en Bridde Boys, dj’s Danjah, Virea en Phalcon, songwriters Suzan & Freek en de bands Jolian, Koalaz, Nieuwegrond, Snow Coats. In de panels en op de infomarkt zijn diverse organisaties aanwezig zoals 2-Dutch, 3voor12/Gelderland, BAM!, Behind the Corner, Buma/Stemra, CLOCK, Conservatorium van Amsterdam, Cultuurmij Oost, De Nieuwe Oost, Hubtower, Huntenpop, iBeat Studio, Jasper Muziek, Maak het in Gelderland, Ntb / VCTN, Sena, Stichting Pak An!, Popgilde en Popronde.