Activiteiten Ankomm’n (3)

0
506

Mooi boekwerkje over Landgoed Mentink door Hans Hendriks & Arjan Ligtenbarg

Arjan en Hans zijn bezig met een informatieve brochure van zo’n 36 pagina’s over de geologische geschiedenis en de cultuurhistorie van Landgoed Mentink met veel eigen foto’s.
Arjan is bekend van talrijke boeken, waarvoor hij altijd uitvoerig de historie induikt en zaken boven tafel krijgt en met elkaar in verband brengt. Zijn beschrijvingen leiden vaak tot mooie inkijkjes in onze lokale en regionale geschiedenis. Zijn meest recente boek gaat over de Scholtengoederen in en rond Winterswijk. Hans is Winterswijkse fotograaf en heeft ‘historiserende’ fotoprojecten over het buitengebied van Winterswijk en Doetinchem op zijn naam staan. Hij is altijd geïnteresseerd in de geologische geschiedenis en de cultuurhistorie. Als fotograaf probeert hij terug te vinden wat er van die opgedane kennis anno nu nog terug te vinden is in het ons omringende landschap. Ook dat geeft altijd verrassende en opmerkelijke combinaties van beelden en verhalen.

De geschiedenis
Gastgalerij Ankomm’n, dat gerund wordt door Anita Duenk en Hans Hendriks is gevestigd in boerderij het Mentink, de ‘hoofdboerderij’ van het gelijknamige landgoed in Winterswijk-Corle. Vandaar de interesse van Hans in de geschiedenis van zijn eigen woonomgeving. Om maar iets van die geschiedenis te noemen: Rond 1900 is landgoed Mentink met de vijf pachtboerderijen op een veiling gekocht door ‘Tricot-Jan’ de toenmailge directeur van de Tricot fabriek. Meneer Martin, een Duitse neef, was zijn opvolger. Deze heeft de 17e eeuwse boerderijtjes van het landgoed geleidelijk aan vervangen door modernere solide gebouwde nieuwe pachtboerderijen. Meneer Martin had dan wel weer zijn eigen jachtkamer met eigen kachel en schoorsteen in Het Mentink. Hier mocht de pachtboer niet komen. Zo is er veel meer te vertellen bijvoorbeeld over de leegloop rond 1850 toen veel pachtboeren naar Amerika emigreerden. Maar we gaan ook verder terug in de tijd. Naar de laatste twee ijstijden die zo belangrijk zijn geweest voor de vorming van ons essenlandschap en het Corlese landschap op de grens met het Kloosterbos van Bredevoort. Een aantal pagina’s van het boekje zijn in te zien op de website www.ankommn.nl.

Graag voorintekenen op het boekje
Het boekje verschijnt eind februari / begin maart en gaat €9,95 kosten. U kunt voorintekenen door dit in een mailtje aan info@hendriksfotografie.nl te schrijven. Of door te bellen naar 06 – 16 592 571. Het is belangrijk dat als u belangstelling heeft dat u ook daadwerkelijk intekent, zonder vooruitbetaling! Zo kunnen zij peilen hoeveel belangstelling er voor het boekwerkje is. Een zogenaamde dummy, voorbeeldboek, is in te zien bij gastgalerij Ankomm’n aan de Mentinkweg (geopend vr-za-zo-ma van 09.30 – 17.00 uur).

Stiltewandeling zaterdag 10 februari bij gastgalerij Ankomm’n. Genieten in de natuur

De maandelijkse stiltewandeling, die Tanya Kraan vanaf gastgalerij Ankomm’n organiseert, is deze keer op zaterdag 10 februari. De wandeling begint om 09:30 uur met een korte meditatie, waarna de groep 5 km in een rustig tempo zal lopen. Tijdens de wandeling wordt een aantal keren stilgestaan voor een gedichtje, een stiltemoment met meditatie en/of een bewustzijnsopdrachtje. Na afloop wordt er een heerlijk kopje koffie of thee gedronken bij Ankomm’n. De natuur, het weidse landschap, de puurheid die je ervaart: dat is heerlijk. Samen met een groep in stilte wandelen verbindt. Het ontmoeten, niets moeten, de beweging zoeken en de rust. Voor jou. Loop eens mee, geniet en ervaar. Koffie en thee met een heerlijkheid van Anita na afloop zijn voor eigen rekening. Graag van tevoren opgeven bij Tanya Kraan, telefoonnummer 06-13862687. Gastgalerij Ankomm’n vindt u aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk, buurtschap Corle.

13 februari bij Ankomm’n workshop intuïtieve ontwikkeling “Boost jezelf”

Je intuïtie ontwikkelen, ontdekken hoe je meer in je kracht kan komen, meer gaat stralen of ontdekken wat spiritualiteit voor jou betekent?
Speciaal voor jou is deze workshop ontwikkeld. Het is prachtig om te zien als mensen zich bewust worden van hun intuïtie en wat deze kracht voor hen van waarde is. Balans vinden tussen je ratio en gevoel en ontdekken wie je werkelijk bent is zeer nuttig.
In deze workshop ga je aan de slag met je “onderbuikgevoel”. Je leert meer vertrouwen op je intuïtie, dat vergroot je zelfbewustzijn. Je krijgt meer duidelijkheid over energie waarbij je tools krijgt om te ontdekken wat je eigen energie en wat de energie van de ander is. Aan de hand van oefeningen, waar we werken met kleuren, kaarten of muziek, ga je meer inzicht in jezelf krijgen. De sleutel tot succes zit in je eigen inzicht. Door dit verschil te erkennen ervaar je meer balans en rust in je leven en meer energie. Mooi als mensen beseffen en voelen dat ze zelf de regie van hun leven in handen hebben door te luisteren en handelen naar wat hun intuïtie hen ingeeft.
We werken in een kleine groep, om iedereen de aandacht te geven die nodig is. De workshop is op 13 februari 19.30-21.30 uur bij Gastgalerij Ankomm’n aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle. Geef je snel op! Bel voor meer informatie 06 24 27 47 66 en mail je opgave naar: info@irenehuiskamp.nl