Activiteiten Ankomm’n (2)

0
550

Anne over haar nieuwe boek ‘Achter de Sluier’ bij Ankomm’n

23 april geeft Anne van Beusekom (1951) een presentatie over een proces van jaren waar zij doorheen gegaan is. Gedurende de laatste vijftien jaar heeft zij haar derde generatie ‘oorlogstrauma’ verwerkt met therapiën, coaching en familieopstellingen. In die tijd kwamen spontaan de gedichten, de schilderijen en de foto’s. Anne heeft op latere leeftijd ontdekt dat zij dat oorlogstrauma van haar oma als een ‘verstekeling’ in zich droeg. Oma heeft tijdens de vrijheidsstrijd in Indonesië daar een tijd in de gevangenis doorgebracht. Beiden deelden de liefde voor natuur en tuinen. Anne heeft daar later ook haar werk van gemaakt; ontwerpen van tuinen en kweken van tuinplanten. Met haar oma had ze een soort haat-liefde verhouding. Als gevoelig kind stroomden de waterlanders snel, haar oma kon dat weekhartige maar moeilijk verdragen. Toch vroeg oma aan Herman, Anne’s man, op de trouwdag of hij goed voor haar oogappel wilde zorgen.
Tijdens één van de familieopstellingen ‘vroeg’ Oma haar een boek te maken, het moest vooral niet te zwaar worden. Nu ligt er na 9 maanden schaven en selecteren een mooi hardcover boek ‘Achter de Sluier’, de titel is veelzeggend. Deze prachtige, met eigen foto’s en schilderijen rijk geïllustreerde, gedichtenbundel is dus in eerste instantie een eerbetoon aan haar oma. Als het in haar gedichten over een mol gaat kun je lezen hoe ze zich het fanatisme van haar oma herinnert. De oma die de mollen liefst zo snel mogelijk om zeep hielp. Maar ook is de onder de grond rond kruipende mol symbool voor het trauma van oma dat in Anne zelf zat. En de mol is voor haar een natuurwezen dat er mag zijn. De bundel is zo een meerlagige weerslag van de weg die Anne de afgelopen jaren heeft afgelegd om datgene wat zich ‘Achter de sluier’ in haar binnenste afspeelde te verhelderen en te verwerken. ‘Achter de Sluier’ is nog meer te voorschijn gekomen. Eigenlijk weten we dat allemaal wel dat we angsten en onzekerheden met ons dragen die we vaak niet kunnen begrijpen. Velen voelen zich dan ook geraakt door de gedichten. Mogelijk helpt het ook anderen om de verstekeling(en) in zichzelf wat zichtbaarder te maken en een eigen plek te geven.

23 april geeft Anne een presentatie bij Gastgalerij Ankomm’n, inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur de toegang is vrij, een vrije gift in hoge hoed welkom. Het adres is Mentinkweg 5, Winterswijk – Corle. Rijdt de Mentinkweg in vanaf Rondweg-west.

Geef je op voor ‘Open Podium Come On!’ bij Ankomm’n

Foto: Anita Duenk

Op bevrijdingsdag 5 mei is weer het traditionele Open Podium Come On! Dat podium kan zoals gebruikelijk tussen 15.00 en 17.00 uur beklommen worden door een bont gezelschap van zangeressen, zangers, instrumentalisten, voordrachtskunstenaars en andere performers! Er is vrije toegang voor iedereen.
Zelf meedoen?
Je kunt je gratis aanmelden voor een kort optreden voor gasten en bezoekers van die middag. Er is een kleine geluidsinstallatie beschikbaar. Als je wilt zingen zelf graag de muziek meenemen op CD of USB-stick. Maar je kunt jezelf natuurlijk ook begeleiden op een instrument.
Aanmelden kan vanaf nu
Aanmelden doe je bij Rob de Visser, die dit open podium voorbereidt. Dat kan tot 2 mei via rob@korenmaat.info of 0543-722036 (bellen) 06-53176427 (appen). Wie het eerst komt het eerst maalt.

Gastgalerij Ankomm’n vind je aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle. Ga de Mentinkweg in vanaf de Rondweg-west.