Activiteiten kasteel Doorwerth

0
216

Bezoek de bijen op kasteel Doorwerth!

Altijd al willen weten hoe bijen leven, wat een bijenvolk is, wie de koningin is en wat zij doet? Wat er gebeurt met de nectar en het stuifmeel? Op zondag 15 juli , zaterdag 21 juli en op zaterdag 18 augustus kunt u weer een bezoek brengen aan de bijenstal van kasteel Doorwerth.
Vroeger had een groot landgoed niet alleen een tuin en een boomgaard, maar ook een bijenstal. Daarom is in de boomgaard bij het kasteel een paar jaar geleden opnieuw een bijenstal geplaatst. Hiermee draagt het kasteel bij aan de instandhouding van de bijen, die het nu erg moeilijk hebben. Imkervereniging de Korenbloem beheert de stal en verzorgt de rondleidingen.
Met een mooie kap op en imkeruitrusting aan kun je veilig de bijenstal betreden. De rondleiding duurt een uur. U koopt uw toegangskaartje in het kasteel bij de balie in de winkel. Aansluitend of vooraf bestaat de mogelijkheid het kasteel te bezoeken.
Beschermende kleding is beschikbaar vanaf maat 128. Het is belangrijk dat er dichte kleding gedragen wordt (lange mouwen, lange broek, sokken). Gebruik geen parfum of andere sterke geuren. De minimum leeftijd is zes jaar.

 

 

 

 

 

 

Data: 15 juli, 21 juli en 18 augustus 2018
Aanvang: 14:00 en 15:00 uur
Kosten:€ 5,00 p.p., kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,00 (exclusief entree kasteel). Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 3,00 op vertoon van jaarkaart.

Reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk en uitsluitend online mogelijk in de voorverkoop: www.glk.nl/doorwerth

Bootsafari Wageningen-kasteel Doorwerth en terug

Varen, varen over de Rijn: na de doorstart van het Safarischip De Blauwe Bever in 2017 gaan twee organisaties de succesvolle samenwerking ook in 2018 voort¬zetten.

Op 26 juli , 8 en 23 augustus organiseert de Stichting Rijnoevervaarten met de Blauwe Bever samen met kasteel Doorwerth van Geldersch Landschap & Kasteelen een bootsafari vanaf Wageningen (’t Stek aan de Grebbedijk) naar kasteel Doorwerth en terug.

Programma
Aan boord van De Blauwe Bever krijgen de deelnemers informatie over de natuurontwik¬keling langs de oevers van de Nederrijn en geniet men van het mooie rivierenlandschap. Aangekomen bij kasteel Doorwerth vergezelt een gids de groep naar en door het middeleeuwse kasteel. Ook kan de moestuin bezichtigd worden of iets worden genuttigd in kasteelcafé de Zalmen. Na het bezoek vaart het schip weer terug naar Wageningen.

13.00 uur vertrek vanaf Wageningen
14.00-15.30 uur aankomst steiger bij kasteel, wandeling naar en rondleiding door het kasteel
15.30-15.50 uur vrije tijd
15.50 uur vertrek naar het schip
16.15 uur vertrek schip
17.00 uur aankomst Wageningen

Er kunnen maximaal 55 personen mee. Het schip en de excursie zijn helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Men moet zelfstandig via de loopplank aan boord kunnen komen, op het schip zijn trappen en de wandeling van schip naar kasteel gaat over een onverhard pad. Bij nat weer worden laarzen aanbevolen.

Data: 26 juli , 8 en 23 augustus 2018
Tijd: 13:00-17:00 uur
Kosten: € 25,00; kinderen 4 t/m 12 jaar € 12,50, kinderen t/m 3 jaar € 4,00
Reserveren noodzakelijk online via https://deblauwebever.nl/reserveren/ (mogelijk vanaf 1 maart 2018)
Adres: ’t Stek, naast Grebbedijk 57, Wageningen

Safarischip De Blauwe Bever

De Blauwe Bever is een stoer schip waarop je vanaf het open, overdekte bovendek een directe beleving hebt met de riviernatuur van de Nederrijn. Geen rondvaartboot met beslagen ramen, maar een werkschip met voldoende hoogte om over de zomerkades te kunnen kijken en met faciliteiten om op elke gewenste plek aan land te gaan, ook plaatsen die anders niet toegankelijk zijn. De rivieroevervaarten en -excursies worden tussen Arnhem en Wijk bij Duurstede gemaakt, als ook verder naar het westen op de Lek en oostwaarts tot aan de Kop van Pannerden. Er zijn meerdere vertreklocaties, aan weerszijden van de rivier, om inwoners, bezoekers, toeristen uit de verschillende gemeenten een dichtbij gelegen mogelijkheid te bieden om mee te varen en dit mee te beleven. Er kan individueel geboekt worden, via de site, maar het schip is ook als geheel te huren voor bijv. familie-uitjes, personeelsuitjes, en ook voor educatieve doeleinden voor scholen en natuurliefhebbers.

Toevallige ontmoetingen met vroegere bewoners

Soms lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven zijn gekomen. Op zondag 29 juli en zondag 26 augustus kunt u ‘toevallige’ ontmoetingen hebben.

Een ontmoeting met Charlotte Sophie Bentinck bijvoorbeeld, of één van haar kamermeisjes. De keukenmeiden uit de tijd van baron van Brakel zijn weer aan ’t werk in de oude keuken en wellicht komt u de baron zèlf tegen. Ook de eerste bewoner, de middeleeuwse Berend van Dorenweerd, loopt wel eens door het kasteel. Schellart van Obbendorf, de man die het kasteel zó mooi maakte dat hij er zelf aan failliet ging, vertelt zijn verhaal in de ridderzaal. En die meneer die buiten aan het schilderen is, is dat …., nee, maar dat is Theophile de Bock!

Ontmoet zelf de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth! Dit evenement is geschikt voor alle leeftijden. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, u betaalt de normale entree voor het kasteel. Reserveren is niet nodig. Toevallige ontmoetingen zijn er ook op 30 september, 28 oktober, 25 november en 30 december 2018.

Tijd: 11:00-17:00 uur
Entree: € 9,50 p.p., kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,25 p.p. De entree is gratis voor donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen op vertoon van een geldige donateurspas en Museumkaarthouders.
Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth
Info: (026) 339 74 06 (tijdens openingstijden) of doorwerth@glk.nl

Klussen op kasteel op woensdagen

Vanaf 18 juli tot en met 22 augustus worden er speciale klusjes dagen georganiseerd in kasteel Doorwerth, op de woensdagen! Geldersch Landschap & Kasteelen laat kinderen graag kennismaken met het Gelders erfgoed. Deze zomer kunnen op speelse wijze leuke en nuttige klusjes klaren in het kasteel. Kasteel Doorwerth is een stoer middeleeuws kasteel. Op het kasteel werd gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders! Maar meestal moest er hard gewerkt worden, en ook kinderen kregen weleens klusjes. Tijdens de klusjes middagen kunnen kinderen de kasteelheer en kasteeldame helpen met hun taken. Het zijn geen saaie of stomme klusjes, het zijn juist leuke en soms spannende en zeker nuttige ‘Kasteelse klusjes’ om te klaren. Bij de kassa krijgen de kinderen de klussenlijst mee.

Reserveren is niet nodig. Naast reguliere toegang geen extra kosten.

Tijd: doorlopend tussen 11:00-17:00 uur.
Data: woensdagen 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus & 22 augustus
Kosten (alleen entree museum): € 11,50 en kinderen 4-18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart. Kinderen met een Museumkaart krijgen na afloop als extraatje “Knutsel een kijkdoos” mee naar huis.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de noordelijke uiterwaarden van de Rijn, tegen de beboste heuvels van de Veluwezoom. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ontwikkelde zich in de loop van honderden jaren tot een imposant gebouwencomplex met hoofd- en voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar dankzij een ingrijpende restauratie prijkt het nu weer in zijn 17de-eeuwse glorie. Een aantal vertrekken in het kasteel is ingericht als evocatief museum: u kunt daar de vroegere sfeer horen, zien en ruiken, een zinnenprikkelende ervaring. Verder zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel en de jacht en de bosbouw en Nederland. Tenslotte kunt u naar Museum Veluwezoom, waar 19de- en 20ste eeuwse schilderkunst uit de omgeving van Oosterbeek getoond wordt. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Bereikbaarheid:

Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth
A50 Den Bosch – Arnhem, afslag N225 richting Oosterbeek. Bij stoplichten / restaurant Kievitsdel de borden kasteel Doorwerth volgen. Niet bereikbaar per openbaar vervoer.