CDA wil regentonactie

0
180
Regenton. Bron: RTL-Nieuws

CDA Winterswijk wil een regentonactie tegen de droogte

In de komende raadsvergadering zal het CDA met een motie komen om met een regentonactie te komen.

Droogte
De afgelopen 2 jaar hebben we in de Achterhoek, dus ook in Winterswijk, te maken gehad met grote droogte in de zomer. Onze boeren zagen de gewassen verpieteren op het land, en ook de tuinen van de inwoners van Winterswijk hadden het zwaar te verduren.
Op andere momenten regent het echter voldoende, maar dat regenwater laten we gewoon weglopen in het riool. Het was de afgelopen maanden daarom veel in het nieuws dat we het regenwater beter vast moeten houden, zodat we het kunnen gebruiken als het droog is.

Regentonactie
Met een regenton kan dat ook in de bebouwde kom. “Bij de gemeente Voorst zien we een mooi voorbeeld van een regentonactie” zegt fractievoorzitter Wim Wassink. “In Voorst kan elk huishouden zich aanmelden voor een gratis regenton. Dat is een enorm succes, want 1/3 van de huishoudens maakt er gebruik van”.

800.000 liter water
Het CDA wil ook in Winterswijk een regentonactie. Als het een vergelijkbaar succes wordt, dan kunnen we ruim 4000 regentonnen uitdelen in Winterswijk. Als de mensen deze regentonnen vullen, dan vangen we ruim 800.000 liter water op dat iedereen zelf kan gebruiken om de planten water te geven of de tuin te besproeien. Daardoor voorkomen we dat we daar schoon drinkwater voor moeten gebruiken. Op deze manier kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. Donderdagavond stemt de gemeenteraad over het voorstel.