Computercursussen & Hugo Borst

0
250

Computercursussen voor beginners in Bibliotheek

Altijd al eens meer over de computer willen weten, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of kent u iemand die dit zou willen? In maart starten in de Oost-Achterhoekse Bibliotheken diverse computercursussen voor beginners. Inschrijven is nu al mogelijk én gratis voor leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Klik & Tik
Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. U kunt vanuit uw luie stoel winkelen of een reis boeken. U kunt met uw computer vanuit huis biebboeken reserveren, of zelfs digitale boeken lenen. Maar ook uw bankzaken en belastingen moeten steeds vaker door uzelf geregeld worden. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. De Bibliotheek verzorgt daarom al enige tijd de cursus Klik & Tik. Tijdens deze lessen wordt onder andere geleerd hoe internet werkt, maar ook leert u omgaan met uw apparaat. Het programma bestaat uit lessen die bij de basis beginnen en in een rustig tempo worden doorlopen. Het is mogelijk om thuis te oefenen met behulp van een werkboek en online cursusmateriaal. De cursussen bestaan uit module van 6 lessen. Ook bestaat de mogelijkheid om een vervolgcursus voor de computer, van opnieuw 6 lessen, te volgen.

Digisterker
Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huur- of zorgtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die steeds vaker via internet geregeld moeten worden. Dit kan lastig zijn, vooral als u niet zo handig bent met een computer en met internet. Daarom biedt de Bibliotheek de cursus ‘Digisterker : werken met de e-overheid’ aan. Deelname is voor iedereen gratis. In deze cursus leert u stap voor stap en in een rustig tempo om uw weg te vinden op de sites van de overheid. ‘Digisterker’ bestaat uit twee bijeenkomsten van twee uur en wordt gegeven in de Bibliotheek

Opgave
Aanmelden is mogelijk door telefonisch contact op te nemen met het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek (088-0062929). Natuurlijk kunt u zich ook aanmelden in de plaatselijke Bibliotheek. Leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek kunnen gratis deelnemen. Niet-leden kunnen deelnemen door lid te worden van de bieb (€ 53,00 per jaar bij automatische incasso) of door het betalen van het cursusgeld (€ 60,00).

Hugo Borst te gast in Eibergen

Boekenweek in teken van ‘rebellen en dwarsdenkers’

Van 7 t/m 15 maart vindt de 85ste Boekenweek plaats. Deze week staat in het teken van ‘rebellen en dwarsdenkers’. Ter gelegenheid van deze Boekenweek is op donderdagavond 12 maart a.s. de schrijver en journalist Hugo Borst te gast in de Eibergse Bibliotheek. Aanvang van deze avond: 20.00 uur. De Bibliotheek is geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via de website www.oostachterhoek.nl. Leden van de Bibliotheek betalen € 7,50, niet leden € 10,00.

Boekenweek
De Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen.

Pleitbezorger betere ouderenzorg
Van sportjournalist, mediapersoonlijkheid en auteur Hugo Borst (1962) verscheen in 2015 de bundel Ma, een verzameling van columns die hij schreef voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van het boek verkocht. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgden ervoor dat Borst zich, samen met Carin Gaemers, met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen. Deze brief werd in oktober 2016 gevolgd door een manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ met tien punten om de ouderenzorg te verbeteren. Voor hun inzet kregen ze de Machiavelliprijs 2016 en de Issue Award 2017. In 2017 volgde Ach, moedertje, het tweede boek over zijn moeder. Het boek is een intiem, geestig maar ook spannend verslag vanuit het verpleeghuis. Op 17 augustus 2018 overleed mevrouw Borst aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Hugo Borst Foto: Lenny Oosterwijk

De rebel als sportjournalist
Borst startte zijn schrijfcarrière met het boek De Coolsingel bleef leeg, een boek waarin hij een seizoen lang voetbalclub Feyenoord volgde. Het boek verscheen eerst als special van het tijdschrift Hard Gras en groeide uit tot een sportklassieker. Het werk van Borst is doorspekt met voetbal: niet alleen zijn gepubliceerde boeken gaan erover, maar Borst schuift ook regelmatig aan bij programma’s als Studio Sport en tijdens speciale uitzendingen rond het EK of WK voetbal. Zijn haat-liefde verhouding met Louis van Gaal mondde uit in het boek O, Louis, waarin hijzelf en diverse prominenten hun mening geven over de voetbaltrainer.

Signeren
Hugo Borst zal tijdens de lezing natuurlijk ook vragen van aanwezigen beantwoorden. Daarnaast signeert hij zijn boeken. Boekhandel Gellekink uit Eibergen is aanwezig met titels van de schrijver.