Crowdfund voor De Frietkraam

0
212
Ubel Zuiderveld met proefcover van het boek De Frietkraam

Winterswijkse frietdeskundige start crowdfund voor boek De Frietkraam; monument voor ‘n verdwijnende eetcultuur

De Winterswijkse frietdeskundige en foodservicewatcher Ubel Zuiderveld is gestart met een crowdfundactie voor zijn boek De Frietkraam. Het boek is een monument voor een verdwijnende eetcultuur: het aantal frietkramen met een vaste standplaats neemt in ons land zienderogen af. Eind vorige eeuw waren het er nog 1500 tot 2000; tegenwoordig is dat nog minder dan de helft.

Het boek bevat foto’s van frietkramen en aanverwante verkooppunten die Zuiderveld de afgelopen twintig jaar maakte van een deel van de laatste frituurstandplaatsen in ons land. Bij de foto’s geeft hij observaties, vaak met een persoonlijke toets. Het boek is gerangschikt naar de windstreken van ons land in de volgorde van de route die de friet aflegde: zuid, oost, west, noord. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een inleiding waarin een beeld wordt geschetst van de frituurcultuur in de betreffende regio van ons land. In De Frietkraam komen 17 Gelderse frietkramen aan bod, waaronder de vroegere snackkraam van Berends in Winterswijk.

Over de vaderlandse frituurcultuur publiceerde Zuiderveld eerder boeken als Febo, Een Fenomeen, Snelle Hap en het Nationaal Snack Handboek. Onlangs kwam kwam hij bij online en offline media uitgebreid aan het woord over zijn studie en lezing 150 Jaar friet in Nederland.

De crowdfundactie voor het boek De Frietkraam is bereikbaar via:
www.voordekunst.nl/projecten/9570-boek-de-frietkraam

Let op: de crowdfunding-actie loopt slechts enkele weken.