Dammen-WDV week 13

0
146

Bekerstunt WDV

In de 1/8 finale van de Gelderse beker lootte WDV het sterkte Culemborg. Culemborg haalt jaarlijks tenminste de laatste vier en was een stunt voor WDV dus nodig. Gelukkig kon WDV in de sterkst mogelijke opstelling beginnen. Gezien de opstelling onderschatte Culemborg de klus niet. Frits Zegelink, Henk Sonderen en Erik ten Hagen troffen allen ruim sterkere speler, alleen Mark Sanders trof een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. De WDV’ers gaven echter niet veel weg. Hoewel de gasten wel voordeel leken te hebben, hield WDV stand en eindigde alle partijen in remise.

Dit betekende dat er een barrage moest komen met versneld tempo. De geluksfactor in een sneldampartij neemt iets toe en daar profiteerde WDV van. Erik kreeg de winst in de schoot geworpen doordat de tegenstander in een volle stand door zijn tijd heen was. Niet veel later gebeurde bij de tegenstander van Mark hetzelfde, hoewel Mark de tegenstander positioneel al in de tang had. Frits kwam al snel een schijf achter en verloor waarna alle ogen op de partij van Henk waren gericht. Henk moest minimaal remise spelen, maar kwam in een lastige stand terecht. Echter wist Henk met een combinatie in een voordelig eindspel te komen. Henk nam geen risico en haalde het winnende punt binnen. Met deze stunt heeft WDV de kwartfinale van de beker bereikt. De loting daarvoor is nog niet bekend, maar gezien de tegenstand kan WDV nog een stunt gebruiken om voor de titel mee te doen.

Uitslagen met tussen haakjes de ratingsterkte van de spelers:

WDV neemt afscheid van speellocatie

De damclubavond van woensdag 27 maart was een bijzondere in de geschiedenis van de Winterswijkse Damvereniging. Op deze dag hield WDV namelijk haar laatste clubavond bij BijHillen, waar het sinds 1985 haar damwedstrijden speelde.

Na een korte afscheidsspeech door voorzitter Jan Elgershuizen werd er echter gewoon fanatiek gedamd voor de diverse competities.

Onderlinge competitie
Gerwin Doornink – Augustin Saouadogo (2-0). Zo was er nog een hevige strijd in de onderste regionen van de competitie. In deze partij kwam Gerwin als winnaar uit de bus. Na het innemen van een sterke hekstelling combineerde Gerwin later naar een winnende dam, die door deze overwinning enkele posities stijgt op de ranglijst.

Uitslagen 30-minutencompetitie
Omdat de meeste onderlinge wedstrijden ondertussen gespeeld zijn, werden de meeste partijen gespeeld voor de 30-minuten competitie: Erik Oonk – Thomas Esselink (1-1), Wim Sonderen – John van Laarhoven (2-0), Erik ten Hagen – John van Laarhoven (2-0), John van Laarhoven – Thomas Esselink (0-2), Wim Sonderen – Erik Oonk (0-2), John van Laarhoven – Jan Elgershuizen (1-1).

Augustin Saouadogo leidt deze competitie, maar wordt door de uitslagen nu op de hielen gezeten door Thomas Esselink en Erik ten Hagen.

BijHillen-cup
Toepasselijk genoeg was de laatste partij die nog bezig was een bekerpartij om de kwartfinale van de BijHillen-cup, dat in de toekomst overigens dezelfde naam zal blijven behouden.

Frank ten Hagen (1051) – Theo Stoverinck (1104). Hier was het Theo die vanwege de hogere rating op zoek moest naar schijfwinst. Deze partij leek steeds meer richting een gelijkwaardige eindspel af te stevenen, waardoor Theo alle risico’s moest nemen. Dit pakte positioneel verkeerd uit, waardoor Frank zich plaatst voor de halve finale.

Vanaf woensdag 3 april zal WDV haar clubavonden voortzetten bij Speeltuin Hakkelerkamp.