Dammen-WDV week 16

0
73

Unieke prestatie van WDV-er Wim Bennink (77)

In de week van 15-19 april werd in Wageningen voor de 15e keer het Open Nederlands Kampioenschap dammen voor Veteranen georganiseerd. WDV-er Wim Bennink was één van de 9 deelnemers die alle toernooien meegedaan hebben.

Van de 88 deelnemers hadden maar liefst 72 dammers een hogere rating dan Wim Bennink.
Er moesten 8 wedstrijden gespeeld worden met op dinsdag, woensdag en donderdag een dubbele ronde. Een partij kon maximaal 5 uur duren. De gemiddelde duur van een partij was ca. 4 uur. Van de 8 tegenstanders waren er 7 sterker dan Wim. Hij had een fantastische start met 4 remises. In de 5e partij maakte hij een rekenfout en moest het onderspit delven tegen zijn sterkste tegenstander.

Wim Bennink – winnaar ratingklassement

Na in de 6e ronde weer een puntje gepakt te hebben volgden in de 7e en 8e ronde overwinningen, waardoor Wim op de 34e plaats eindigde in het algemeen klassement. Hierdoor liet hij maar liefst 38! sterkere spelers achter zich. In het klassement van spelers met en rating van 801-900 werd Wim eerste met 9 punten. Zijn beste prestatie in de afgelopen 15 jaar. In 2018 en 2017 was hij ook 1e met 8 punten. Uit onderstaande gegevens blijkt dat de toernooiprestatie van Wim maar liefst 168 punten boven zijn huidige rating lag. De naam wordt in het blauw vermeld als men remise speelt tegen een tegenstander met een ratingverschil van +200 of wint van een tegenstander met een ratingverschil van +100.

Wim Bennink
KNDB-ratingberekening toernooi:
Rating: 888 Score: 8 – 9
Verwachte score: 5.48
Gem. tegenstandersrating: 1011
Ratingwinst: 17.58
Toernooiprestatierating: 1056

Uitslagen:

Prima prestaties op Gelders sneldamtoernooi

Zaterdag 20 april werd het Gelders Sneldamkampioenschap gehouden in Apeldoorn. De Winterswijkse deelnemers kwamen hier goed voor de dag.

Erik ten Hagen nam deel in de hoogste klasse, rating boven 1100. Hier stond de subtop vrij dicht bij elkaar, waardoor Erik tot de laatste ronde uitzicht had op een podiumplek. De laatste wedstrijd werd echter verloren, waarmee hij met 11 punten uit evenzoveel wedstrijden op een 9e plek eindigde.

In de B-klasse, rating tot 1100, nam Frank ten Hagen deel. Hij presteerde goed en stond de laatste speelronde gedeeld bovenaan. Deze wedstrijd werd echter verloren, waarna hij met 15 punten uit 11 wedstrijden 2e werd.

Gerrit Klompenhouwer nam deel in de C-klasse, rating tot 900. Vorig jaar wist hij in deze klasse de Gelderse en Nationale titel te veroveren. Met 8 overwinningen, 2 gelijke spelen en 1 nederlaag presteerde hij nu ook weer goed, maar kwam uiteindelijk 1 punt tekort en eindigede ook als 2e.

Frank en Gerrit hebben zich hiermee gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap, dat 8 juni wordt gehouden in Utrecht.

Prijswinnaars Frank en Gerrit

Beslissing om damtitel uitgesteld

Op de damclubavond van woensdag 17 april zou Erik ten Hagen bij winst, of bij een gelijkspel en puntverlies van de concurrentie de Winterswijkse damtitel binnenhalen. Het liep echter anders, waardoor het kampioenschap in de laatste speelronde beslist zal worden.

Onderlinge competitie
Frank ten Hagen – Theo Stoverinck (0-2). Bij puntverlies van concurrent Theo zou Erik voldoende hebben aan een gelijkspel om kampioen te worden. Lange tijd zag het er ook naar uit dat deze partij richting remise zou gaan, een remiseaanbod werd ook geweigerd door Frank. Hierna viel alsnog de beslissing, Frank koos niet voor de juiste voortzetting en verloor de partij.

Kees Spruijt – Erik ten Hagen (1-1). Erik moest dus zien te winnen, tegen de nummer 3 van de ranglijst, om kampioen te worden. Dat dit geen gemakkelijke opgave was bleek ook in de partij. Kees bood goed tegenstand en beiden maakte er een spannende partij van, met daarbij de gebruikelijke tijdnood. Op het einde moesten ze echter berusten in een gelijkspel.

Erik ten Hagen blijft favoriet voor de titel, maar bij een onverwachte nederlaag in de laatste speelronde, maakt Theo Stoverinck nog kans op de Winterswijkse damtitel.

De overige dammers speelden oefenpartijen en voor de overige competities
Voor de ratingcompetitie had Wim Sonderen het lastig tegen John van Laarhoven. Hij kwam één schijf achter, maar wist er nog een gelijkspel uit te slepen. Voor de 30-minutencompetitie bleek Jan Elgershuizen te sterk voor Augustin Saouadogo, later verloor Augustin nog een oefenpartij tegen Thomas Esselink. Paul Hageman en Gijs Dreijers speelden ook twee oefenpartijen die aardig gelijk op gingen. De eerste partij won Paul, waar op het laatst nog een remisemogelijkheid in zat. De laatste werd gelijkspel, waarbij Gijs lange tijd in gewonnen positie heeft gestaan.

Door de uitslagen in de diverse competities stijgt Theo Stoverinck naar plek 2 in de ratingcompetitie. In de 30-minutencompetitie verandert er weinig. Thomas Esselink blijft hier bovenaan staan, op korte afstand gevolgd door Erik ten Hagen en Augustin Saouadogo.