Dammen -WDV- week 6

0
145

WDV doet zichzelf tekort

In de voorlaatste ronde moest WDV het opnemen tegen topteam Lent, dat op een 2e plaats staat in de Gelderse hoofdklasse. Bij een goed resultaat zou WDV een goede stap zetten naar een 5e plaats, nu nog het hoogst haalbare.

Het werd een spannende wedstrijd, waarbij halverwege enkele WDV’ers een goede stand op het bord hadden. Toch kwam WDV op achterstand. De tegenstander van Gerard Korten ging een riskante aanval aan wat goede kansen leek op te leveren voor Gerard. In een onoverzichtelijke situatie verloor Gerard echter een schijf door een combinatie en daarmee de partij. Kees Spruijt was goed op weg om de stand gelijk te trekken toen hij een schijf voor kwam. Kees vergat na een goede partij het echter uit te maken en liet de tegenstander naar remise ontsnappen. Theo Stoverinck kwam in een lastige positie te staan en moest de stand goed berekenen. Theo wist de problemen goed te omzeilen en behaalde uiteindelijk een gelijkwaardige remise. Invaller Jan Elgershuizen speelde een degelijke partij. De beste kansen waren er weliswaar voor de tegenstander, maar Jan was niet onder de indruk en behaalde een verdienstelijke remise. Henk Sonderen leek ook op remise af te stevenen. In een eindspel waarin beide spelers een dam hadden, ging het echter mis voor Henk waardoor WDV op een beslissende achterstand leek te komen.

Toch was de wedstrijd nog niet gestreden. In de drie resterende partijen hadden de WDV’ers een voordelige stand. Erik ten Hagen zette door een offer de tegenstander vast waarna de tegenstander twee schijven moest geven. In het eindspel kwam Erik twee schijven voor, maar doordat de tegenstander op tijd op dam werd er tot remise besloten. Erik Oonk speelde een sterke partij. In het eindspel moest de tegenstander een schijf offeren om naar dam te komen. Ook hier was een schijf voorsprong helaas niet voldoende voor de winst. Hoewel de wedstrijd al verloren was, redde Frits Zegelink de eer voor WDV. Ook Frits kwam in het eindspel een schijf voor. Ook in dit geval leek dit weer net niet voldoende voor winst. De tegenstander overzag echter een valletje waarmee Frits toch nog wist te winnen.

Al met al werd het een ongelukkige 9-7 nederlaag. In een aantal partijen werd er door WDV een punt te weinig gehaald. Door de nederlaag blijft WDV op gelijke hoogte met Harderwijk staan op een gedeelde 5e plaats. In de laatste ronde kan WDV de 5e plaats veilig stellen tegen Zutphen-Warnsveld.

WDV 2 komt valse start niet meer te boven

Op woensdag 7 februari nam WDV 2 in de voorlaatste competitieronde thuis op tegen de dammers uit Zevenaar. Beiden kunnen geen kampioen meer worden en ook niet degraderen, maar gezien het puntverschil kon in het onderlinge duel wel worden bepaald wie er hoger op de ranglijst eindigt.

De Winterswijkse dammers begonnen niet goed aan de wedstrijd. John van Laarhoven kreeg al vroeg in de partij een damcombinatie tegen en had hierna geen kans meer (0-2). Ondertussen was ook Zeeg Jongkoen onnodig een schijf achter gekomen. Een poos later trapte Augustin Saouadogo, in een goede stand, ook nog in een verliezende combinatie, zodat het een lange avond leek te gaan worden voor WDV 2.

Het kwam echter terug in de wedstrijd door een overwinning van Frank ten Hagen. De tegenstander dacht een schijf te kunnen winnen, maar dit bleek een lokzet te zijn, waarna Frank naar dam combineerde (2-2). Niet veel later staakte Augustin de strijd (2-4), maar WDV leek toch nog kansen te krijgen op een punt. Zeeg Jongkoen knokte zich namelijk terug in de wedstrijd doordat hij door sterke positionele zetten doorbraak naar dam wist te forceren. Hierna kon hij er een 3 om 1 eindspel van maken met remise tot gevolg (3-5).

Met Wim Sonderen in een betere positie leek er dan misschien nog een puntje in te zitten. Uiteindelijk bleek dit niet te lukken, doordat Jan Elgershuizen tegen de op papier sterkste tegenstander onder grote druk kwam te staan. Zijn tegenstander forceerde doorbraak naar dam en speelde het foutloos uit (3-7). Wim Sonderen had hierna misschien nog wel voor de winst kunnen gaan, maar bood gezien de tussenstand remise aan (4-8).

WDV 2 kan door deze nederlaag nog maximaal op de 7e plaats eindigen. Dat zou dan dezelfde positie zijn als het jaar ervoor, maar dan met een punt meer. Daarvoor moet het wel zien te winnen uit tegen nummer 4 Silvolde.

BijHillen-cup en 30 minutencompetitie

Ook werd er nog gestreden om de BijHillen-cup en de 30 minutencompetitie.

Hier kwam Thomas Esselink in een lastige positie te staan tegen Wim Klaassen. Hij wist zich echter te redden middels een combinatie (2-0). Hierdoor weet Thomas zich met 4 punten uit 2 wedstrijden te plaatsen voor de volgende ronde.

Theo Stoverinck nam het op tegen Gerard Korten, die na zijn 1e partij verloren te hebben risico’s moest nemen. Gerard leek op een gegeven moment aardig te staan en kansen te krijgen, maar Theo had verdedigend alles goed uitgerekend en sloeg de aanval van Gerard af (1-1). Gerard en Augustin Saouadogo zitten nu in de wachtkamer, want Theo en Erik Oonk hebben in hun laatste wedstrijd tegen elkaar beiden voldoende aan een puntje.

Voor de 30 minuten competitie namen Erik ten Hagen en Gewin Doornink het tegen elkaar op. Hier bleek Erik de sterkere te zijn (2-0).