Dammen week 10

0
135

WDV sluit competitie af met nederlaag

De afsluitende competitiewedstrijd moest WDV op bezoek bij Zutphen-Warnsveld. Voor beide teams stond er niet veel meer op het spel, al zou WDV bij winst op de 5e plaats opeisen.

Al vroeg werd Henk Sonderen de winst in de schoot geworpen. Na een kleine combinatie naar dam gaf de tegenstander direct op. De voorsprong gaf WDV echter geen vleugels. Achtereenvolgens verloren Erik Oonk, Wim Sonderen en Kees Spruijt hun partij. Erik ten Hagen verkleinde de achterstand tot één partij door een aanvalspartij te winnen.

In de resterende drie partijen leken er mogelijkheden te zijn om een nederlaag te voorkomen. Frits Zegelink, Gerard Korten en Theo Stoverinck bereikten allen een voordelige stand in het slot van de partij. Frits liet in een goede stand een dure combinatie toe die wel voordeel opleverde, maar snel naar remise afgespeeld kon worden door de tegenstander. Gerard had het centrum in handen, maar de tegenstander verdedigde zich stug. Gerard kon een doorbraak niet meer voorkomen en moest ook genoegen nemen met remise. Tenslotte probeerde Theo een overmachtseindspel te bereiken. Doordat Theo de schijven midden op het bord had staan, kon de tegenstander met zijn dam de schijven aanvallen. Theo kon niet voorkomen dat één schijf verloren zou gaan en berustte in remise.

Ondanks de 9-7 nederlaag heeft WDV zich gehandhaafd op een gedeelde 5e plek. Hoewel WDV in het slot een paar keer onnodig punten heeft verloren, kan WDV als promovendus terugkijken op een goed seizoen.

Dammers strijden om de BijHillen-cup

Op de clubavond van de Winterswijks Damvereniging stonden deze week enkele beslissende poulewedstrijden op het programma voor plaatsing voor de kwartfinale van de BijHillen-cup.
BijHillen-cup
Wim Sonderen moest tegen de al geplaatste Thomas Esselink nog één punt zien te behalen, echter wist hij door een eenvoudige combinatie zelfs te winnen, waarmee hij zich als poulewinnaar plaats. Hiermee ontwijkt hij titelverdediger Erik ten Hagen die het nu op zal nemen tegen de nummer 2 van de poule, Thomas Esselink. Zeeg Jongkoen moest zien te winnen van Frank ten Hagen, maar kwam in het middenspel al één schijf achter. Even leek Zeeg zijn tegenstander nog te verrassen met een mogelijke winnende combinatie, maar Frank kon zich nog net redden en de partij naar remise laten lopen. Zeeg nam hierna alle risico’s en verloor zelfs nog. Vanwege een hogere rating moest Wim Bennink zien te winnen tegen de gelijkstaande John van Laarhoven. Wim kreeg echter geen kansen in deze partij, waarna John simpel leek af te stevenen op remise in een 3 om 2 eindspel. Tegen beter weten in probeerde Wim nog wat en waarschijnlijk mede door nonchalance beging John een fout, waardoor Wim zich alsnog plaats voor de kwartfinale.

* Geplaats voor knock-outfase

Ratingcompetitie en 30 minutencompetitie
Voor de Ratingcompetitie leek Gerwin Doornink tegen Augustin Saouadogo in een gelijkspel te gaan eindigen, echter beging Augustin tegen het einde nog een fout, waardoor koploper Gerwin nu al 7,5 punten meer gehaald dan vooraf verwacht en lijkt daarmee de Ratingcompetitie dit jaar op zijn naam te gaan schrijven.

Voor de 30 minutencompetitie werden er weer spannende partijen gespeeld met daarbij de gebruikelijke tijdnood.
Hier vielen de volgende uitslagen:

Wim Sonderen – Theo Stoverinck 1-1,
Jan Elgershuizen – Augustin Saouadogo 1-1,
Erik Oonk – Erik ten Hagen 2-0,
Jan Elgershuizen – Erik Oonk 1-1,
Erik ten Hagen – Theo Stoverinck 2-0.
Hier neemt Erik ten Hagen voorlopig de leiding.