Dammen week 18

0
153

Bekerthriller bij WDV

In de Gelderse beker stond WDV in de halve finale, waarin het moest opnemen tegen Doetinchem. WDV trad aan met de sterkst mogelijke opstelling (Erik ten Hagen, Henk Sonderen, Frits Zegelink en Mark Sanders) en had daarmee goede hoop op een nieuwe stunt.

De aanval van Henk kwam niet helemaal uit de verf in de partij, waarna hij besloot een groot eindspel aan te gaan met een schijf minder waarbij beide spelers een dam hadden. In dit ingewikkelde eindspel kwam Henk steeds verder in de problemen en verloor in een overmachtseindspel.
Mark probeerde zijn partij spannend te houden om zo proberen op zoek te gaan naar winstkansen. Het evenwicht werd echter niet verbroken waardoor de partij in remise eindigde.
Frits nam in het middenspel het initiatief over met behulp van slagzetjes en dwong daarmee zelfs schijfwinst af. Frits kwam in het eindspel een 2e schijf voor. Met nauwkeurig spel wist Frits de tegenstander van dam te houden en won de partij.
In de laatste partij was Erik bezig met een nadelig eindspel waarin beide spelers een dam hadden. Erik maakte het zichzelf daarin lastig, maar met een kleine omweg wist Erik toch nog de remise veilig te stellen.

Het 4-4 gelijkspel betekende dat er gesneldamd moest worden voor een beslissing en een plek in de finale van de beker. WDV wist dat het daarbij moest winnen, omdat Doetinchem vanaf het hoogste bord als eerst gewonnen had. WDV begon in ieder goed aan de barrage. Mark wist met een combinatie zijn tegenstander te verschalken. Vervolgens speelden Erik en Frits remise waarna de ogen op het bord van Henk waren gericht. Henk kwam in een lastige stand terecht, maar leek in een dun standje op weg naar remise. Onder tijdsdruk maakte Henk echter een verkeerde keuze, waarna de tegenstander een dam wist te halen en alle schijven kon oppeuzelen.

Daarmee eindigde zowel de reguliere wedstrijd als de barrage in 4-4, maar werd de wedstrijd in het voordeel van Doetinchem beslist vanwege de overwinning op het hogere bord. Nu WDV zo dicht bij de finale was, is de manier van uitschakelen extra zuur. Maar WDV kan het bekeravontuur wel met opgeheven hoofd verlaten.

Underdogs naar finale BijHillen-cup

Op de damclubavond van woensdag 1 mei stonden de halve finale wedstrijden om de BijHillen-cup op het programma die tot het einde spannend bleven, maar er werd ook nog voor de overige competities gespeeld.

Onderlinge competitie
Erik Oonk – Thomas Esselink (0-2). Thomas haalde in het middenspel een combinatie uit, waarna hij één schijf voor kwam te staan. Erik probeerde de schijf terug te pakken, maar door een plakker mislukte dat en pakte Thomas na 6 gelijke spelen alsnog zijn eerste zege in de onderlinge van dit seizoen.

Zeeg Jongkoen – Jan Elgershuizen (1-1). Zeeg had enkele weken niet meer gedamd, maar dat ging niet ten koste van zijn spel en pakte een prima punt en kan met 5 wedstrijden te gaan nog een aantal plaatsen stijgen op de ranglijst. De volledige tussenstand is te zien op: www.damclubwinterswijk.nl.

Ratingcompetitie
Augustin Saouadogo – John van Laarhoven (0-2). Er kwam een niet alledaags standje op het bord, waarbij John uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Wim Sonderen speelde in een simultaan tegen Gijs Dreijers en Paul Hageman en wist beide partijen te winnen. Ondanks de nederlaag blijft Augustin deze competitie leiden.

Halve finale BijHillen-cup
De langste partijen van de avond gingen om de halve finale om de BijHillen-cup. Hier hadden Wim en Frank in hun partijen het voordeel van de lagere rating, waardoor ze bij een eindstand met gelijke schijvenverdeling door zouden gaan.

Erik ten Hagen – Wim Bennink. Ondanks het voordeel van de lagere rating ging Wim er, met een ratingverschil van bijna 400 punten, vanuit dat het een lastig karwei zou worden. Hoewel de partij tot het einde spannend bleef kreeg Erik geen enkele winstkans en haalde Wim er zelfs een knappe plusremise uit!

Frank ten Hagen – Kees Spruijt. In deze partij was het ratingverschil slechts 20 punten. Ook hier bleef het tot het einde spannend. Na drie en halve uur spelen kwam Frank net iets beter uit en plaatste zich ook met een plusremise voor de finale. De nummers 5 en 9 van de plaatsingslijst gaan hiermee naar de finale. In deze finale heeft Wim het voordeel van de lagere rating.

Vanwege het voetbal worden de damclubavonden van woensdag 8 en 15 mei verplaatst naar de vrijdagen 10 en 17 mei. Ook een keer deelnemen? Dammers op elk niveau zijn altijd van harte welkom en kunnen bij bezoek van een clubavond altijd wel één of meerdere partijen spelen. Aanvang 19:45 uur bij Speeltuin Hakkelerkamp.