Dammen week 2

0
96

Winterswijkse schooldamteams stranden in halve finale van Gelderland

Damvereniging WDV Winterswijk had op zaterdag 12 januari de organisatie in handen van één van de halve finales schooldammen van Gelderland, dat gehouden werd in Zaal de Eendracht te Meddo.

Na 7 ronden kwam de Bontebrugschool uit Silvolde als winnaar uit de strijdt met het maximale aantal behaalde punten, gevolgd door de Propschool uit Lochem en de Prinsenakker uit Bennenkom.
Namens Winterswijk waren de buurtschapscholen ’t Waliën, Kotten en Woold vertegenwoordigd. Voorafgaand was bekend dat van de 20 deelnemende teams er zich 10 zouden plaatsen voor de Finale van Gelderland. Helaas wisten zij dit (net) niet te redden. Het Waliën was nog het dichts bij, maar kwam net 1 punt tekort en eindigde als 15e, met 6 punten. Kotten werd 17e met 5 punten en het Woold 18e met 3 punten. Jeugdspelers die geïnteresseerd zijn om te oefenen, bijvoorbeeld voor volgend schooldamjaar, zijn van harte welkom om aan te sluiten bij de jeugdgroep op de woensdag. Zie meer informatie op: www.damclubwinterswijk.nl

Goede start Erik ten Hagen in Halve finale NK

Erik ten Hagen

Op zaterdag 12 januari is WDV-er Erik ten Hagen goed van start gegaan in de halve finale van het NK.

In de eerste ronde wist hij grootmeester Van Berkel knap op remise te houden. In zijn tweede partij wist hij een tegenstander van vergelijkbaar ratingniveau, Savané, te verslaan. Hierdoor staat Erik na 2 speelronden gedeeld bovenaan met de favorieten Van Berkel en Wolf. Over 2 weken speelt hij tegen de nummer laatst van de poule en daarna tegen favoriet Wolf. De beste 2 van deze poule zullen zich uiteindelijk plaatsen voor het NK Dammen waaraan de 12 beste spelers van Nederland aan zullen meedoen.

WDV komt net te kort

Bij de hervatting van de Gelderse Hoofdklasse, stond een verre uitwedstrijd naar Harderwijk op het programma voor WDV. Hoewel beide teams voorafgaand aan de wedstrijd gelijk stonden, moest WDV voor een stunt gaan gezien er 3 basiskrachten niet bij konden zijn.

Gerard Korten zette zijn goede vorm door en dwong in het middenspel schijfwinst af. Gerard kwam niet meer in de problemen en won zijn partij. Wim Bennink had het lastig en door een misrekening tegen het einde van de partij verloor Wim van zijn sterkere tegenstander. Jan Elgershuizen kwam op zijn beurt door een forcing een schijf achter en kwam dit niet meer te boven. Theo Stoverinck nam het in de opening te lichtzinnig op en kreeg een damcombinatie tegen Theo nam de dam nog wel af, maar de schijf achterstand kwam Theo niet meer te boven. Daardoor keek WDV al tegen een op het oog onoverbrugbare 6-2 achterstand aan. Toch was het verzet nog niet gebroken.

Frank ten Hagen maakte het op zijn papier sterkere tegen moeilijk, maar kwam net tekort voor de overwinning. Kees Spruijt moest op zijn beurt vechten voor een punt. Kees ontsnapte in het eindspel en speelde remise. Ook Erik ten Hagen had het lastig, maar gedurende de partij keerden de kansen. Erik wist een gewonnen eindspel te bereiken, waarmee de achterstand werd verkleind tot 8-6. In de laatste partij zette Erik Oonk tegen zijn op papier ruim sterkere tegenstander alles op alles om WDV nog naar een punt te spelen. Erik kwam dichtbij, maar in het moeilijke eindspel kwam Erik net te kort.

Hoewel WDV goed tegenstand bood, verloor het dus met 9-7. Met 8 punten uit evenveel wedstrijden bevind WDV zich in de middenmoot en kan het in de laatste drie wedstrijden vrij uit spelen.

Gedetailleerde uitslagen: