Dammen week 2

0
310

WDV begint jaar met nederlaag

Het 1e team van WDV moest het bij de hervatting van de Gelderse hoofdklasse opnemen tegen Voorthuizen, een wedstrijd tussen respectievelijk nummers 4 en 5.

WDV begon de wedstrijd moeizaam. Kees Spruijt kwam er tegen de sterkste speler van Voorthuizen niet aan te pas. Kees kwam een schijf achter en staakte niet veel later de strijd. Snel werd de achterstand zelfs verdubbeld. Invaller Jan Elgershuizen trof een invallers van Voorthuizen. In het middenspel verloor Jan een schijf door de voor dammers bekende bomzet. Jan kon hierna ook geen grip meer krijgen op het centrum en verloor de partij.
Henk Sonderen speelde een spannende partij waarbij van beide kanten een aanval werd opgezet. Hoewel beide spelers voor de winst gingen, bleef de partij gelijkwaardig met remise als resultaat.
De zorgen voor WDV leken nog groter te worden, toen Erik Oonk vast liep en een schijf moest offeren. De op papier veel sterkere tegenstander dacht in tijdnood de partij af te maken met een offer, maar nadat hij achter een schijf liep combineerde Erik met een kleine meerslagcombinatie naar de winst.
De spanning werd echter maar voor korte duur teruggebracht in de wedstrijd. Theo Stoverinck speelde weliswaar lang een gelijkopgaande partij, maar in het late middenspel koos Theo voor het verkeerde plan. Theo kwam niet meer uit de problemen en verloor de partij. Gerard Korten waagde nog een poging om de achterstand te verkleinen. Na een mooie aanvalspartij kwam Gerard in een 3-om-3 stand sneller op dam. Onder druk van de tijd haalde Gerard echter dam op het verkeerde veld en liet de winst glippen. Erik ten Hagen speelde vanuit de opening een lastige partij. Met voor beide spelers weinig tijd kon de tegenstander niet het maximale voordeel eruit halen. Om niet in de problemen te komen nam de tegenstander in het eindspel een tijdelijk offer om remise af te dwingen. In de laatst partij had ook Frank ten Hagen een nadelige stand. In een groot 5-om-3 eindspel stond Frank onder druk. De tegenstander kon geen waterdichte winst vinden en accepteerde uiteindelijk het remiseaanbod.

Met de nederlaag van WDV-2 en WDV-1 is het dus een slechte start van het nieuwe jaar. Door de 10-6 nederlaag is WDV één plaats gezakt ten koste van Voorthuizen, dat nu met een beter bordsaldo de 4e plaats heeft overgenomen.

Dramatisch verlies WDV 2 tegen DVOIJ 2 (4-8)

Geheel onnodig verloor WDV 2 de belangrijke wedstrijd tegen het op papier gelijkwaardige DVOIJ 2 en verkeerd hierdoor in degradatiegevaar. Het verschil met de concurrentie is slechts 2 punten. Het begon veelbelovend voor de Winterswijkers. Frank ten Hagen wist zijn tegenstander middels een halve hekstelling steeds meer in de problemen te brengen, won één schijf en combineerde daarna naar dam (2-0). Aan bord 1 stond Wim Sonderen opgesteld. Helaas was hij door de griep geveld. Thomas Esselink verving hem. Thomas kwam in de hekstelling terecht. Hij dacht zich hieruit te kunnen bevrijden maar zag een damcombinatie van zijn tegenstander over het hoofd en moest het onderspit delven (2-2). Wim Bennink nam met een vroege voorpost veel risico. Toen hij ook nog een simpele combinatie van 3 om 2 over het hoofd zag was er weinig eer meer te behalen en moest uiteindelijk met een nederlaag genoegen nemen (2-4).
John van Laarhoven wist een schijf te winnen, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander ook op dam kwam. John kon nog een 2e schijf winnen, maar omdat zijn tegenstander een 2e dam kon halen zat er niet meer in dan remise (3-5). Zeeg Jongkoen speelde een degelijke partij. Helaas zag Zeeg een winstgevende combinatie pas nadat hij al een andere zet had gedaan. Toen zijn tegenstander ook nog naar dam doorbrak was er voor Zeeg geen eer meer te behalen (3-7).Jan Elgershuizen leek op de winst af te stevenen. Hij had veel tempi voordeel en wist ook nog door te breken. De overwinning leek een kwestie van tijd. Hiervoor kreeg Jan voldoende mogelijkheden maar zag deze helaas niet. Zijn tegenstander kreeg een mogelijkheid om een remise te forceren en pakte deze kans met beide handen aan (4-8). In plaats van een 7-5 overwinning moest WDV 2 genoegen nemen met een 4-8 nederlaag.

De gedetailleerde uitslagen waren: (tussen haakjes de rating = sterkte van de speler.)

Clubavond
Voor de onderlinge damcompetitie bleef de partij tussen Erik Oonk en Wim Klaassen lang in evenwicht. In het eindspel leed Wim echter schijfverlies, maar kon hierna wel met nog één offer eerder op dam komen. Na zelf ook op dam te komen wist Erik het schijvenvoordeel met nauwkeurig spel net in winst om te zetten (2-0). Erik ten Hagen speelde tegelijk tegen Augustin Saouadogo en Paul Hageman. Tegen Augustin haalde hij al vroeg een damcombinatie uit wat hem de winst opleverde (2-0). Paul leed in de opening schijfverlies, maar hield het daarna lang vol, maak kon ook een nederlaag niet voorkomen (2-0).

Hieronder de tussenstanden van: WDV 2 in de 1e klasse oost en de onderlinge competitie van WDV: