Dammen week 37

0
112

Damcompetities weer van start

Op woensdag 12 september is de Winterswijkse Dam Vereniging weer van start gegaan met 3 van de 4 interne competities. Met 4 verschillende winnaars waren de prijzen afgelopen seizoen mooi verdeeld. Voor het clubkampioenschap blijft echter de vraag wie de hegemonie van Erik ten Hagen kan doorbreken.

Clubkampioenschap
Dit jaar zullen 14 spelers strijden om het clubkampioenschap. Naast de titel zal er ook gestreden worden om een vaste plek in één van de twee bondscompetitieteams te bemachtigen. Wim Bennink had daarbij een goede start, want kort na de opening wist hij Gerwin Doornink al te verrassen met een damcombinatie. Dit leverde, na het afpakken van de dam, 2 schijven voorsprong op wat Wim geroutineerd naar winst uitspeelde (2-0). Met deze zege heeft Wim al evenveel overwinningen geboekt als vorig jaar in de competitie. Frank ten Hagen startte ook met een overwinning. In het middenspel dacht John van Laarhoven te kunnen ruilen, maar bleek hij zich verkeken te hebben, waarna Frank eenvoudig één schijf veroverde. Hierna probeerde John met slim spel nog remise te behalen, maar kwam daarvoor net tekort (2-0). Wim Klaassen speelde een sterke partij en bracht Zeeg Jongkoen daarmee in de problemen. Ondanks de goede stand wist Zeeg nog een ontsnappingsroute te vinden en door te breken naar dam. Niet lang daarna werd remise overeen gekomen, waar beiden tevreden mee waren (1-1). De langste partij van de avond ging tussen Jan Elgershuizen en Wim Sonderen. Achteraf bleek dat Jan in het middenspel een sterke stelling had kunnen innemen. Dit werd niet gedaan, waarna Wim iets beter leek te staan, echter wist Jan met goed rekenwerk er remise van te maken (1-1).

Ratingcompetitie
De competitie met de meeste kanshebbers is de ratingcompetitie. Alle spelers hebben een damrating, waardoor er uitgerekend kan worden hoeveel punten je gemiddeld genomen tegen een bepaalde tegenstander dient te behalen. Het verschil tussen het verwachte en werkelijke resultaat telt dan mee voor de ratingcompetitie. Hier nam Paul Hageman het op tegen Augustin Saouadogo. Paul had de gedachten er niet helemaal bij, wat genadeloos werd afgestraft door Augustin, die in het middenspel een grote combinatie uithaalde wat direct in winst resulteerde. Hiermee komt hij op een score van 0,45 meer dan verwacht. Aangezien de wedstrijden van de clubcompetitie ook meetellen voor de ratingcompetitie is het niet Augustin, maar Wim Bennink die bovenaan staat met een score van + 0,55.

30 Minuten competitie
Als opvulling is er ook nog de 30 minutencompetitie. Dit is er onder andere voor als er een oneven aantal aanwezig is. Hier vielen de volgende uitslagen te noteren:
Erik Oonk – Erik ten Hagen (1-1), Thomas Esselink – Augustin Saouadogo (2-0), Erik Oonk – Thomas Esselink (0-2).

Later in het seizoen volgen ook nog de wedstrijden om de BijHillen-cup.