Dammen week 4

0
197

WDV voorkomt nederlaag ondanks slordigheden

In de 9e speelronde moest WDV op bezoek bij het 2e team van Wageningen, waarin de 5e plaats op het spel stond. WDV was vooraf licht favoriet en gedurende de wedstrijd leek het ook de goede kant op te vallen.

Theo Stoverinck hield zijn tegenstander vast op zijn korte vleugel. Uiteindelijk besloot de tegenstander zich met behulp van een offer te bevrijden, maar dit werd door Theo beantwoord met een damcombinatie en de winst. (0-2)

Bij de partij van Mark Sanders ondanks klein voordeel nog niet veel aan de hand. In het middenspel combineerde Mark echter naar dam ten koste van 3 schijven. Het was even de vraag of de dam wel goed was, maar al snel ging de tegenstander in de fout waardoor Mark de voorsprong vergrootte. (0-4)

Ook Kees leek op weg naar een overwinning, maar na een stijlvolle partij wist de tegenstander nog vervelend weerstand te bieden. Kees nam geen genoegen met remise, maar overzag een ruil waardoor de kansen keerden. Tot overmaat van ramp miste Kees ook nog een remise en verloor de partij zelfs. (2-4)

Erik ten Hagen zat tegenover de sterkste speler van Wageningen en hield hem in bedwang. Met een forcing dwong Erik een gelijkwaardige remise af. (3-5)

De tegenstander van Jan Elgershuizen trok ten aanval. Dit leek wat te aanvallend, maar Jan kon niet volledig vat krijgen op de aanval en moest terrein prijsgeven. De aanval van sloeg door waardoor Jan een doorbraak niet meer kon voorkomen en een nederlaag moest toestaan. (5-5)

Na een spannend middenspel kwam Wim Sonderen in het nadeel. Wim ging wel richting dam, maar de tegenstander dreigde twee dammen te halen. Daarbij dacht Wim een remise afwikkeling te kunnen nemen, maar de tegenstander had slagkeuze en haalde er een directe winst uit. (5-7)

Henk Sonderen deed een poging de stand gelijk te trekken en wist doorbraakkansen te krijgen. Het kwam nauw aan, maar de tegenstander wist nipt op tijd ook een doorbraak te realiseren met een benauwde remise als resultaat. (6-8)

Tenslotte was Frits Zegelink in een kansrijk eindspel gekomen na het voordeel gedurende de partij langzaam te hebben uitgebouwd. De tegenstander wist wel op dam te komen, maar Frits had al een 2e dam en dreigde er meer te behalen. Na 70 zetten wist Frits de partij in een overmachtseindspel en sleepte daarmee alsnog een punt binnen voor WDV. (8-8)

Door het gelijkspel blijft WDV op een gedeelde 6e plaats staan in de Gelderse Hoofdklasse. Daarbij is het nu wel officieel veilig gespeeld.

Ook damclub Zevenaar moet meerdere erkennen in WDV 2: 7-5!

De reserves van WDV zijn de grote verrassing van de Eerste klasse Oost van de Gelderse dambond. Dat ondervond op woensdag 22 januari ook het op papier sterkere DC Zevenaar 1.

Het was invaller Augustin Saouadogo die profiteerde van een fout van zijn tegenstander en met 1 schijf voorsprong kon doorbreken. Enkele zetten later gaf zijn tegenstander op. (2-0)

Captain Wim Bennink had weer voor een tactische opstelling gezorgd door zichzelf op bord 1 te posteren. Hij kwam daar de sterkste speler van Zevenaar tegen. Het ratingverschil is maar liefst 280 punten. Hoewel Wim goed partij wist te geven koos hij in het middenspel de verkeerde voortzetting. 10 zetten later had hij geen goede zet meer. Hij gokte erop dat zijn tegenstander een combinatie over het hoofd zou zijn, maar dat was niet het geval. (2-2)

Wim (rechts) dicht bij de zege en teamoverwinning

Het was Frank ten Hagen die WDV weer op voorsprong zette. In het middenspel was hij een schijf voor gekomen en zette zijn tegenstander steeds verder onder druk. Middels een damcombinatie verzekerde hij zich van de winst. (4-2)

Thomas Esselink speelde en gelijkwaardige partij. In het middenspel verloor hij tempi en kwam hij in de problemen. Toen zijn tegenstander middels een combinatie in het eindspel een schijf won stond Thomas met de rug tegen de muur. Hij kon niet anders dan zijn tegenstander feliciteren. (4-4)

Zeeg Jongkoen trof een iets sterkere tegenstander. Hij wist deze goed partij te geven. Er ontstond een ingewikkelde stand die zijn tegenstander aan het twijfelen bracht. Deze bood remise aan welk aanbod door Zeeg werd geaccepteerd. (5-5)

Alle ogen waren nu gericht op Wim Sonderen. Na een snelle opening met veel afruilen kwam Wim in het eindspel positioneel beter te staan. Hij moest echter heel nauwkeurig spelen om zijn tegenstander in de tang te houden. Dat lukte hem voortreffelijk. Door oppositie dwong hij zijn tegenstander tot overgave. (7-5)

Door deze overwinning is WDV 2 opgeklommen naar de 2e plaats met 10 punten uit 7 wedstrijden. 6 februari staat de inhaalwedstijd DVOIJ Terborg 1 op het programma. De laatste wedstrijd is tegen de kampioenskandidaat DSV Sinderen 1, die 2 punten voorstaat op WDV 2, maar een veel beter bordsaldo heeft.

De gedetailleerde uitslagen tussen WDV 2 en Zevenaar:

Provinciale Clubcompetitie GDB 2019/2020 – 1e klasse Oost

Onderlinge competitie, BijHillen-cup en Ratingcompetitie

Naast de bondscompetitiewedstrijd stonden ook nog andere wedstrijden op het programma.

Voor de onderlinge competitie bleek Henk Sonderen een maatje te groot voor Wim Klaassen. Na een tweetal combinaties was deze partij snel beslist.

Hoewel WDV verhuist is naar Speeltuin Hakkelerkamp blijft de beker wel benoemd naar de oude speellocatie. Voor de BijHillen-cup speelde Kees Spruijt en Erik Oonk de eerste wedstrijd voor de poulefase. Hier deed Kees goede zaken door zijn partij middels goed positiespel te winnen.

Na vooraf al een partij te hebben gewonnen, tegen zijn broer Frank, voor de 30-minutencompetitie, wist Erik ten Hagen in de Ratingcompetitie ook Gijs Dreijers te verslaan. Gezien het ratingverschil is de stijging van + score van Erik minimaal. Kees blijft hier bovenaan staan, mede dankzij zijn goede prestaties in de onderlinge, die ook in deze competitie worden meegeteld. Voor de 30-minutencompetitie blijft Henk Sonderen bovenaan staan.

De volledige tussenstanden van de onderlinge- en bondscompetitie zijn terug te vinden via: www.damclubwinterswijk.nl