Dammen week 48

0
167

Wisselvallige week WDV

Deze week stond er een dubbele ronde voor WDV op het programma, aan er naast het reguliere programma een inhaalwedstrijd gespeeld moest worden. WDV trof twee mede subtoppers, namelijk Voorthuizen en Lent.

De wedstrijd tegen Voorthuizen op dinsdag leek goed te beginnen door WDV. Al vroeg kwam WDV op enkele borden goed te staan. Na een een aantal fouten keerde de wedstrijd echter in het voordeel van Voorthuizen. In korte tijd verloren achtereenvolgens Gerard Korten, Kees Spruijt, Wim Bennink en Erik ten Hagen en stond WDV met 8-0 achter. Frank ten Hagen en Henk Sonderen deden met een goede overwinning nog wat terug. Voor het team was dit te laat aangezien Theo Stoverinck tegen de sterkste speler van Voorthuizen geen stand kon houden. Als laatst was Erik Oonk nog bezig. Erik speelde een goede partij en leek op weg naar de overwinning, maar kwam door een misrekening in de problemen en verloor ongelukkig. Daarmee werd het een 12-4 nederlaag, waarbij gesproken mag worden van een offday van WDV.

Gelukkig kon WDV de wedstrijd snel vergeten, omdat het op vrijdag thuis tegen Lent moest opnemen. Deze wedstrijd verliep een stuk voorspoediger voor WDV. Na een goede remise van Gerard Korten zette Frank ten Hagen WDV met een goede aanvalspartij op voorsprong. Wim Sonderen kreeg een damcombinatie tegen, die ten koste van één schijf werd afgenomen. Toen Wim met een schijfachterstand nog remise wist te halen leek WDV niet meer in de problemen te komen. Kees Spruijt, Mark Sanders en Henk Sonderen speelden remise terwijl Erik ten Hagen het verschil naar twee overwinningen bracht door ook een aanvalspartij winnend af te sluiten. Als laatst verloor Thomas Esselink nog wel wat onnodig, maar de teamoverwinning was al veilig gesteld.

Door de 9-7 overwinning tegen Lent heeft WDV de foutenfestival tegen Voorthuizen toch nog wat kunnen wegspoelen en de week goed afgesloten. Met 7 punten uit 6 wedstrijden handhaaft WDV zich in het linkerrijtje.

Gedetailleerde uitslagen:

BijHillen-cup van start gegaan

De Winterswijkse dammers zijn inmiddels ook van start gegaan met de poulefase van de bekercompetitie. Het bijzondere aan deze competitie is dat er vanaf de knock-outfase geen remise meer bestaat. Spelers met een lagere rating hebben dan het voordeel dat ze door gaan bij een eindstand met een gelijke schijvenverdeling. Titelverdediger Wim Sonderen had een valse start.

BijHillen-cup
Wim Sonderen – Kees Spruijt (0-2). In de openingsfase liet Kees bewust (tijdelijk) schijfverlies toe, wat hem positioneel voordeel opleverde. Dit leverde hem uiteindelijk zelfs schijfwinst op, maar het voordeel werd zelfs nog groter, omdat hij middels een combinatie kon toeslaan.

Augustin Saouadogo – Wim Klaassen (2-0). Augustin kwam lastig te staan tegen Wim, maar profiteerde dat zijn tegenstander een eenvoudige damcombinatie over het hoofd had gezien. De partij was direct uit.

Frank ten Hagen – Erik ten Hagen (2-0). Erik liet zich in de opening opsluiten, wat achteraf niet verstandig bleek. Niet veel later kon Frank combineren naar dam, waarna de partij direct gespeeld was.

Clubcompetitie
Thomas Esselink – John van Laarhoven (0-2). Na 5 gelijke spelen met soms winstkansen, speelde Thomas ditmaal voor sinterklaas. John kon vroeg naar dam en won niet veel later de partij.

Ratingcompetitie
Paul Hageman – Jan Elgershuizen (0-2). De langste partij van de avond was een partij om de ratingcompetitie. Hier was het Jan die uiteindelijke profiteerde van een schijvenovertal aan de rechtervleugel, waardoor die naar dam kon doorbreken en de partij in winst omzetten.

Voor de onderlinge competitie sluit John aan bij de middenmoot, voor de ratingcompetitie blijft Wim Sonderen bovenaan staan en voor de BijHillen-cup mogen de titelverdediger en clubkampioen geen fout meer maken.

Poule-indeling BijHillen-cup

> Nummers 1 en 2 plaatsen zich voor kwartfinale
> Bij gelijke stand gaat de speler met de laagste rating door (* = Geschatte rating)