Dammen week 49

0
113

WDV 2 komt in laatste speeluur te kort

Op dinsdag 4 december ging het 2e team van WDV op bezoek bij nummer 2 van de ranglijst in de 1e klasse oost. Tegen het keurkorps van DEZ Laren was er na twee uur spelen op al de zes borden nog sprake van evenwicht.

Gerwin Doornink bracht daar als eerste verandering in door na een 2 om 2 door te breken naar dam. Even later boekte Gerwin een fraaie overwinning. (0-2) Zeeg Jongkoen speelde een gedegen gelijkwaardige partij, die op voorstel van zijn tegenstander in remise eindigde. (1-3) Jan Elgershuizen moest alle zeilen bijzetten om net op tijd de remisehaven te bereiken. (2-4) Ondertussen waren Erik Oonk, Wim Sonderen en Thomas Esselink in nadelige standen terecht gekomen. Erik moest als eerste opgeven, nadat hij een schijf achter was gekomen en later zijn opponent naar dam zag combineren. (4-4) Wim Sonderen probeerde van alles om nog een puntje uit het vuur te slepen, maar zijn geroutineerde tegenstrever maakte de partij mooi uit.(6-4) Thomas Esselink moest een schijf offeren om niet vast te lopen. Thomas kwam nog wel op dam, maar de overmacht was te groot. Na vier uur spelen staakte hij de ongelijke strijd. (8-4) Door dit resultaat staat WDV 2 met 6 punten uit evenveel wedstrijden in de middenmoot van de eerste klasse Oost.
De uitslagen (tussen haakjes de rating):

Augustin Saouadogo nieuwe leider ratingcompetitie

Op de wekelijkse damavond werd er voor 4 verschillende competities gestreden.

Clubcompetitie en tevens ratingcompetitie
Erik ten Hagen – Wim Klaassen (2-0). Mede dankzij een hekstelling kwam Erik middels een combinatie 2 schijven voor, waardoor de partij snel beslist was. Augustin Saouadogo – Zeeg Jongkoen (1-1). Een partij met wisselende kansen, waarbij uiteindelijk de punten werden gedeeld. Frank ten Hagen – Kees Spruijt (1-1). Kees wist zijn positionele voordeel niet uit te buiten. Later werd er bewust een combinatie toegelaten en kwam Kees één schijf voor en beiden op dam. Er werd toen remise overeen gekomen, in een stand waar ook nog wel het een en ander uitgeprobeerd had kunnen worden. Door het puntverlies van Kees en de winst van Erik, staat laatstgenoemde nu met 1 punt voorsprong bovenaan. Theo Stoverinck volgt op de 3e plaats met 2 punten achterstand. De uitslagen voor de clubcompetitie tellen ook mee voor de ratingcompetitie. Door het gelijke spel neemt Augustin hier nu de verrassende leiding met een score van +1,88 meer dan verwacht.

BijHillen-cup
Wim Bennink – Gerwin Doornink (2-0). Gerwin leek het betere van het spel te hebben, maar kreeg een damcombinatie tegen. Remise was nog mogelijk, maar na een fout pakte Wim de volle buit. Vanwege de 3e rating in deze poule heeft hij nu goede kansen voor het bereiken van de kwartfinale.

30-minutencompetitie
Voor de 30-minutencompetitie deed ditmaal gastspeler Hermen mee uit Costa Rica! Zijn partijen tellen logischerwijs niet mee voor de tussenstand. De uitslagen:
John van Laarhoven – Wim Sonderen (0-2), Hermen – Theo Stoverinck (0-2), John van Laarhoven – Hermen (2-0), Wim Sonderen – Theo Stoverinck (0-2), Theo Stoverinck – John van Laarhoven (2-0), Hermen – Wim Sonderen (0-2). Theo gaat van een –score naar een +score en maakt daarmee een flinke sprong op de ranglijst, maar Thomas Esselink blijft deze competitie leiden met een score van +1,29 meer dan verwacht.