Dammen week 17

0
283

Gerrit Klompenhouwer Gelders kampioen sneldammen

Op zaterdag 28 april wist Winterswijker Gerrit Klompenhouwer knap kampioen te worden op het Gelderse kampioenschap sneldammen dat gehouden werd in Almen. De 3 aanwezige WDV-ers: Erik ten Hagen, Frits Zegelink en Frank ten Hagen vielen niet in de prijzen, maar kwamen ook goed voor de dag. Met een speeltempo van 5 minuten + 5 seconden per zet werd er in 3 verschillende klasses deelgenomen, waar voor allen 15 wedstrijden op het programma stond. Naast de prijzen werd er ook gestreden voor een plek op het NK, waarvoor men bij de eerste 4 zou moeten eindigen.

Gelders sneldamkampioen Gerrit Klompenhouwer

De voor DIOS-Achterhoek uitkomende Gerrit Klompenhouwer nam deel in de C-klasse (rating 700 tot 900), waar ook enkele deelnemers uit andere groepen tegenstander waren. Met 3 punten uit 4 wedstrijden was zijn start nog niet zo goed, maar hierna kwam Gerrit op stoom. Uiteindelijk wist hij, middels 10 zeges, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen, kampioen te worden, waarmee hij zich dus ook plaatst voor het NK.

WDV-er Frank ten Hagen nam deel in de B-klasse (rating 900 t 1100). Zijn start was prima met 2 overwinningen, maar dat werd ook weer vervolgd met 2 nederlagen. Uiteindelijk wist hij, middels: 9 overwinningen, 1 remise en 5 nederlagen keurig vijfde (gedeeld derde) te worden, met daarbij een aantal mooie partijen en combinaties.

WDV-ers Erik ten Hagen en Frits Zegelink namen deel in de A-klasse (rating boven 1100). Hier kon Frits een uitstekende start geen vervolg geven. Uiteindelijk werd hij, middels 5 zeges, 6 remises en 4 nederlagen, wel keurig zesde. De start van Erik was iets minder, maar hij zette daarna weer een mooie serie neer, waarmee hij, middels 9 zeges, 3 remises en 3 nederlagen met 21 punten knap vierde werd. Erik had zich hiermee ook geplaatst voor het NK, maar omdat Erik en nummer 5 hiervan afzagen, heeft Frits zich nu weten te plaatsen voor het NK sneldammen op het hoogste niveau.

Frits en Gerrit nemen nu op 9 juni deel op het Nederlands kampioenschap sneldammen.

Voor de Winterswijkse damcompetitie staan nog enkele partijen op het programma, deze week werd er gestreden om plek 2.

Met 1 punt voorsprong, maar ook een wedstrijd meer gespeeld moest Frank ten Hagen eigenlijk wel winnen tegen Kees Spruijt om op plek 2 te eindigen. Hoewel Kees dus minder belang had aan een overwinning schuwde hij de strijd niet en ging ook vol voor de winst. Hoewel beiden weinig voordeel wisten te behalen, leek de partij op het einde nog spannend te gaan worden, nadat Frank een kleine doorbraakcombinatie nam. Winst bleek er echter net niet in te zitten, waardoor Kees in zijn laatste wedstrijd best of the rest kan worden (1-1).

Voor de ratingcompetitie haalde John van Laarhoven in het middenspel een kleine combinatie uit tegen Augustin Saouadogo, met schijfwinst tot gevolg. John speelde het goed uit, maar gaf de tegenstander in het eindspel alsnog een kans door op een verkeerd veld dam te halen. Augustin profiteerde, maar ging later zelf ook in de fout, waardoor John alsnog won (2-0).

In de partij tussen Paul Hageman en Jan Elgershuizen wist Jan zijn tegenstander niet tot een fout te dwingen, wat Paul een verdienstelijk punt opleverde (1-1).

De overige partijen werden voor de 30-minutencompetitie gespeeld. Hier bleek Wim Bennink niet zijn dag te hebben met 3 nederlagen: Gerwin Doornink – Wim Bennink (2-0), Wim Klaassen – Theo Stoverinck (0-2), Theo Stoverinck – Wim Bennink (2-0), Gerwin Doornink – Wim Klaassen (2-0), Thomas Esselink – Wim Bennink (2-0).