De BeestenBende groeit.

0
591
BeestenBenders op De Grote BeestenBende-dag

De BeestenBende verwelkomt weer 2 nieuwe Nederlandse gemeenten. Groter dan ooit van start in nieuwe schooljaar

Schooljeugd uit een recordaantal van 14 gemeenten doet vanaf het nieuwe schooljaar mee aan De BeestenBende. Want nu ook gemeente Heemskerk (N-Holland) aansluit, net als Mook-Middelaar (als eerste Limburgse gemeente), is ‘het leukste leefbaarheidsproject van Nederland’ groter dan ooit in de 13-jarige geschiedenis. Duizenden leden uit heel Nederland staan al te trappelen om hun eigen buurt elke maand schoon te houden en zo de dieren die daar leven te beschermen tegen het gevaar van zwerfafval. En als echte dierenhelden maken ze dan natuurlijk ook heel wat avonturen mee.

Verjaardagsfeestje en ‘de boer op’
Zo vierden de kinderen uit Cuijk afgelopen schooljaar als allereerste gemeente hun 10e BeestenBende-verjaardag. En dit jaar is het de beurt aan Winterswijk om dat bijzondere jubileum eens flink te vieren. Reken er maar op dat De BeestenBende alles uit de kast trekt om samen met de (oud)leden een feestje te vieren dat je niet snel zult vergeten. ‘10 jaar BeestenBende in Winterswijk, daar zijn we heel trots op. Winterswijk vindt de zwerfafval-problematiek erg belangrijk. Samen met de gemeenteraad hebben we gekozen om al bij jonge kinderen betrokkenheid te creëren zodat zij zelf bewust met (zwerf)afval leren om gaan. De jeugd heeft immers de toekomst. De BeestenBende is een fenomeen dat leeft in Winterswijk en ons helpt om steeds aandacht te blijven vragen voor het onderwerp zwerfafval. De kinderen van de BeestenBende geven gewoon het goede voorbeeld, toppers zijn het.’, zegt Esther Krabben van Gemeente Winterswijk. In alle gemeenten staan er heel wat happenings op de planning. Zo krijgen de BeestenBenders uit Doetinchem een exclusief kijkje achter de schermen bij de politie en brengen de leden uit Leidschendam-Voorburg binnenkort een bezoekje aan het Museon. En dan gaat De BeestenBende ook nog eens letterlijk en figuurlijk ‘de boer op’, om samen met de kinderen veel meer over het leven op de boerderij te ontdekken.

Nieuwe leden
Van Wijchen tot Velsen en Leiderdorp, van Geldrop-Mierlo tot Leiden, Hengelo, Oss en Zwijndrecht: overal staan de BeestenBenders in de startblokken om er een goed jaar van te maken. Daarbij kan De BeestenBende altijd weer nieuwe enthousiaste leden gebruiken en dus staan er overal in het land basisschoolbezoeken gepland. Vooral ook in de jongste BeestenBende-gemeenten Mook-Middelaar en Heemskerk. De officiële kick-offs in deze gemeenten volgen later dit najaar, met alle plaatselijke festiviteiten die daarbij horen. ‘Ik ben erg blij dat vanaf nu ook de kinderen uit Heemskerk de kans krijgen om lid te worden van De BeestenBende’, aldus wethouder Frank Frowijn, van gemeente Heemskerk. ‘Want zo leren ze al op jonge leeftijd hoe gevaarlijk zwerfafval kan zijn en dat je nooit zomaar iets op de grond moet gooien.’

Het BeestenBende project
De BeestenBende is een gratis ‘club’, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren) avonturen mee, binnen en buiten de gemeente. De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept waarbij kinderen actief invloed hebben op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden door ‘SBS Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl.