De iconische teksten van Normaal

0
308

Bennie Jolink en zijn de andere bandleden van Normaal hebben een cultstatus in de Achterhoek en ver daarbuiten. Onbekend zijn ze dan ook bij vrijwel niemand. Maar wie slechts oppervlakkig bekend is met Normaal, vermoed achter de ‘rauwe rockers’ niet per se fijnzinnige teksten. Toch kunnen die de band niet worden ontzegd. De nummers van Normaal bevatten vaak een verhaal dat met de nodige humor en taalkundige spitsvondigheid gezongen wordt.

Hoog niveau

Ook muzikaal zit het goed in elkaar, zo kan elke fan beamen. Alle bandleden beheersen hun instrument tot in de puntjes, bij Normaal werd nooit een slordige drummer of gitarist aangenomen. Een gegeven dat nog wel eens ondersneeuwde, omdat de nadruk werd gelegd op de boeren-gimmick. Dat Normaal in muzikaal opzicht vernieuwend van hoog niveau was, heeft daarbij altijd een beetje in de schaduw gestaan.

Terugluisteren én -lezen

Een liefhebber die de platen weer eens opzet, krijgt vanzelf een glimlach op zijn gezicht. Normaal heeft een hoge terugluisterwaarde. Bij een gemiddeld concert zal men niet gauw iemand betrapt hebben op het minutieus naar de teksten luisteren, terwijl het bier in het rond vliegt. Toch leent deze muziek zich ook prima voor de huiskamer. Behalve goedlopende en rijmende zinnen, eindigt bijna elk couplet met een kwinkslag. Het is bijna zoveel dichtkunst als muziek.

Eieren voor je geld

Een goed voorbeeld van een nummer dat oppervlakkig oogt, maar behoorlijk komisch en verhalend is, is ‘De kippen van de buren’. Een prachtige knipoog naar het plattelandsleven: “onze buren die hebt kippen, wel 80 van die beesten. Zie hebt ’n knoepert van ’n erf, moar waor dacht i-j loopt de meesten?”. Dan volgt het hele relaas over de kippen-overlast. Het is te hopen dat de buren een inboedelverzekering hadden, want in het nummer maken ze kennis met het soms impulsieve karakter van hun songschrijvende buurman: eerst schiet hij een paar van die kippen af, pas na tussenkomst van de politie gaat hij in overleg met zijn buurman. Uiteindelijk kiest Bennie eieren (jaja) voor zijn geld en besluit om nu en dan maar een ei te jatten ter compensatie.

Oeuvre

Maar zo zijn er veel meer nummers die alleen al het lezen meer dan waard zijn. Laat staan het luisteren. ‘Ik mos pissen’, ‘Vulgaris Magistralis’, ‘Politiek’, ‘Hendrik Haverkamp’, het zijn allemaal komische verhalen. Voor de leek die alleen Oerend Hard kent, maar wel een leuk en grappig liedje vindt, gaat er een wereld open. De echte fan weet wel beter en proost nog eens op het oeuvre van Normaal.

Bron: www.normaal.nl