‘De Man van Artis’

0
96
Villa Mondriaan - Bert Nijman

De man van Artis in museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan organiseert dit najaar de kunstgeschiedeniscursus ‘de man van Artis’ onder leiding van kunsthistorica Maria Driessen. De cursus is speciaal ontwikkeld voor de komende tentoonstelling van het museum: Mondriaan de Mesquita.

Deze tentoonstelling zet Piet Mondriaan in één lijn met Samuel Jessurun de Mesquita, de graficus met de bijnaam ‘de man van Artis’. Deze bijnaam wijst op De Mesquita’s vele bezoeken aan Artis waar hij de dieren vaak portretteerde. De cursus verbindt de man van Artis met andere beroemde dierenkunstenaars, zoals Theresia van der Pant en Carel Visser.
Het dier inspireerde namelijk niet alleen De Mesquita, maar ook talloze andere kunstenaars. Het beginpunt van de cursus ligt ten tijde van het leven van De Mesquita, eind 19de eeuw. Van daaruit wordt het dier als onderwerp in de beeldende kunst en fotografie gevolgd tot in de huidige tijd. De cursus bespreekt een grote en gevarieerde hoeveelheid werk omtrent het dier, zoals van Johan Altorf, Marino Marini, Theresia van der Pant, Barry Flanagan, Carel Visser, Tom Claassen en Berlinde de Bruyckere.

Samuel Jessurun de Mesquita, zebra, ca. 1918, houtsnede op papier. Coll. Gemeentemuseum Den Haag

De cursus is vijf dinsdagavonden in oktober (1 t/m 29 okt 2019) en vindt plaats in museum Villa Mondriaan. U kunt zich opgeven voor de cursus via de mail (info@villamondriaan.nl) of via de telefoon (0543-515400).