De Ster van Huygens

0
459

Sint Jorisconcert Bredevoort op 11 december: in De Ster van Huygens vertelt het Huygens Duo het liefdes-verhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn ‘Sterre’, Suzanna van Baerle (1599-1637). Huygens was als diplomaat en secretaris van de stadhouder een goeie vangst voor een erudiete dame als Suzanna. Zij liet zich echter moeilijk schaken. Maar het aanhouden van Constantijns avances leidde uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Toen Suzanna op jonge leeftijd overleed betekende dat dan ook een immens persoonlijk verdriet voor Constantijn. Hij zou zijn Sterre vele jaren overleven maar nooit hertrouwen. Aan de hand van brieven, gedichten en aria’s van Constantijn Huygens en componisten die hem hebben beïnvloed, zoals Michel Lambert en Nicholas Lanier, voert het Huygens Duo u langs dit intense liefdesverhaal. Tevens zult u ervaren welke prachtige muziek deze Nederlandse uomo universalis ons heeft nagelaten.

MUSICI
Het Huygens Duo is een duo voor luit en zang dat zich heeft toegelegd op de muziek die in de zeventiende eeuw in de Nederlanden klonk. Leonore van Sloten (mezzosopraan) en Arjen Verhage (luit) delen hun passie voor de kunst en de geschiedenis van de Nederlandse Gouden eeuw. Met hun brede achtergronden in de neerlandistiek en kunstgeschiedenis maken zij hun concerten tot meer dan een uitvoering van muziek. Ze nemen u mee op een reis langs schilderijen, dichters en grachtenpanden; langs ons eigen cultureel erfgoed.
Leonore studeerde zang bij Udo Reinemann. Naast haar muzikale opleiding studeerde Leonore kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de Nederlandse zeventiende eeuw.
Arjen studeerde in Amsterdam bij Fred Jacobs en in Basel (Zwitserland) bij de luitist Hopkinson Smith. Begin 2012 rondde hij zijn Masterstudie met goed gevolg af. Arjen heeft meegewerkt aan diverse opera’s en oratoria en is ook actief op het gebied van de hedendaagse muziek.

Huygens duo Foto: Merlijn Doomernik
Huygens duo Foto: Merlijn Doomernik

sintjorisTenslotte
Het concert vindt plaats op 11 december in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort, het zal beginnen om 15.00 uur, de kerk is open vanaf 14:30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken. Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 10,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.
Meer informatie vindt u op de websites: www.sintjorisconcerten.nl www.huygensduo.nl