Dilemma’s bij dementie

0
534

De afdeling Achterhoek van Alzheimer Nederland organiseert elke vierde woensdag van de maand een Alzheimer Café in Lichtenvoorde. Hieronder leest u meer over de plaats, het tijdstip en het programma van deze maand.Het thema van deze maand is: Dilemma’s bij dementieAls naaste van iemand met dementie loop je dikwijls tegen vragen aan, waarop niet direct een pasklaar antwoord te geven is. Bijvoorbeeld ‘Is het zelf autorijden nog wel verantwoord?’ Of: ‘Nu ze zelf niet meer wil douchen, vinden we dan dat we haar daartoe moeten dwingen?’ Bij dit soort situaties is het maken van keuzes soms moeilijk. Ook de veranderende werkelijkheid van iemand met dementie zorgt bij de naaste(n) dikwijls voor gemengde gevoelens en soms onzekerheid. Waar doe je nu goed aan? In hoeverre ga je mee in iemands beleving? Wat doet dat met jezelf? Wat probeer je nog wel, of juist niet meer? Kun je voorkomen dat degene met dementie onrustig, boos of verdrietig wordt, door iets wel of bewust niet meer te vertellen?Tijdens deze avond komen situaties aan de orde die voor een dilemma kunnen zorgen. Voorbeelden van lastige situaties waarin naasten een bepaalde keuze moet maken, maar waarin anderen misschien tot een andere keuze komen, of er een mening over geven. Voor veel mantelzorgers en families is het omgaan met dilemma’s een lastige opgave. Aan de hand van gefilmde interviews zal er deze avond gelegenheid zijn ervaringen van anderen te horen en hierover van gedachten te wisselen.

Locatie: Alzheimer Café LichtenvoordeDatum: woensdag 28 oktober 2015.Plaats: Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33, 7131 CW LICHTENVOORDE

Tijdstip: inloop en koffie/thee vanaf 19.30 uur. Het programma start om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.Toegang: Gratis. Het Alzheimer Café is een belangrijk trefpunt voor mensen met (beginnende) dementie, hun partners, familieleden en andere naasten. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. U krijgt informatie en hoort ervaringen van anderen. Dit gebeurt allemaal in een gemoedelijke sfeer. De toegang is altijd gratis, evenals de koffie en de thee. Voor overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Zie voor meer informatie de website: www.alzheimer-nederland.nl/achterhoek of bel met de alzheimertelefoon van de afdeling Achterhoek: 06-13 51 44 11.