Een veilig netwerk

0
148

Zo kun je je wifi netwerk beveiligen tegen hackers

Voordat je een nieuw alles in 1 pakket gaat afsluiten moet je uiteraard je internet vergelijken. Je zult dan dus mogelijk overstappen naar een nieuw abonnement of zelfs een nieuwe provider. Dan krijg je ook altijd nieuwe apparaten, zoals een router. Als je je nieuwe router uit de verpakking haalt dan is het meestal niet goed beveiligd. Het is dus verstandig om het handmatig te beveiligen. Dit moet je doen zodat je je wifi beschermt tegen ongewenste gebruikers. Anders kunnen criminelen of andere mensen namelijk in je wifi netwerk, waardoor je een aantal risico’s loopt. Deze risico’s zullen getoond worden in dit artikel, terwijl er ook uitgelegd wordt hoe je je wifi netwerk kunt beveiligen.

Hierom moet je je wifi netwerk beveiligen
Het is dus aan te raden om je wifi verbinding te beveiligen, wat een aantal redenen heeft. Allereerst moet je dit doen omdat iedereen in je netwerk toegang heeft tot bestanden en apparaten die gedeeld worden. Daarnaast kan je internetverkeer dan ook onderschept worden, waardoor kwaadwillende personen je inloggegevens en berichten kunnen stelen. Bovendien kunnen mensen die je wifi gebruiken illegale activiteiten ondernemen, hierdoor kan jij in de problemen komen terwijl je eigenlijk niets hebt gedaan. Een ander probleempje is dat je internet langzamer wordt als iedereen er gebruik van maakt. Ook niet onbelangrijk: je apparaten zijn eenvoudig te infecteren met een virus. Je moet dus eigenlijk wel je netwerk beveiligen, wat je op een aantal manieren kunt doen.

Kies een lastig wachtwoord
Het is hoe dan ook een goed idee om het wachtwoord van je router aan te passen. Je wifi netwerk zal namelijk altijd met een standaard wachtwoord komen, maar dit is makkelijk te ontcijferen voor hackers. Bovendien zijn er zelfs pagina’s met wachtwoorden te vinden op het internet.
Het wachtwoord veranderen is dus zeker aan te raden. Hierbij is het van belang dat je geen wachtwoord kiest dat makkelijk te raden is. Gebruik dus niet je postcode, straatnaam, achternaam, et cetera. Daarnaast moet het wachtwoord natuurlijk ook niet te kort zijn. Alhoewel het aantrekkelijk is om een simpel wachtwoord te gebruiken, is dit niet verstandig.

Gebruik een gastnetwerk
Daarnaast is het ook verstandig om een gastnetwerk in te stellen. Hier kunnen je gasten gebruik van maken zodat ze alsnog gebruik kunnen maken van je wifi, maar niet van je wifi netwerk. Een gastnetwerk is namelijk strikt gescheiden van je eigen netwerk. Het wordt dan ook gezien als een apart wifi netwerk. Dit zorgt ervoor dat je visite toegang tot het internet heeft, maar niet tot je gedeelde apparaten en bestanden. Om je wifi netwerk nog veiliger te maken kun je je slimme apparaten ook laten verbinden met het gastnetwerk. Dit kan nuttig zijn doordat slimme devices nog niet altijd heel goed beveiligd zijn, waardoor ze eenvoudige doelwitten zijn voor hackers.

Zet Wifi Protected Setup uit
Wifi Protected Setup, oftewel WPS, is een methode om eenvoudig apparaten met elkaar te verbinden met behulp van de wifi verbinding. Dit kan gedaan worden door op een knop te drukken. In veel routers geeft dit systeem beveiligingsproblemen. Hierdoor kunnen kwaadwillende mensen het dus enigszins makkelijk kraken. Als je Wifi Protected Setup niet gaat gebruiken dan is het dus verstandig om het uit te schakelen. WPS kan overigens wel degelijk nuttig zijn. Dit is met name het geval als je apparaten die niet een eigen schermpje wilt koppelen. Hierbij kun je denken aan een oude printer. Om dit alsnog te kunnen doen kun je de technologie tijdelijk aanzetten. Nadat je apparaat gekoppeld is met je wifi kun je WPS direct weer uitschakelen.