Expositie bij Ankomm’n

0
218

Van 16 tot 20 tinten grijs in fotografisch borduurwerk van Wilma Navis

Hoe bijzonder is dat Wilma Navis is vrachtwagen chauffeur èn verwoed borduurster. Is dat te combineren? Juist heel goed.

Samen met haar man Hans rijden ze beurteling hun vrachtwagen. En als zij niet rijdt en ook niet hoeft te slapen heeft Wilma genoeg tijd om te borduren. Voordat ze aan de slag kan met borduren gaat veel tijd zitten in het met de computer uitwerken van het patroon. Ook dat doet Wilma zelf. Ze zoekt haar onderwerp meestal een foto, zet die om in zwart wit. Dat kan met een speciaal computerprogramma. Nee niet echt zwart wit want net die twee ‘kleuren’ komen er niet in voor, die maken het te hard volgens Wilma. Het zijn allemaal grijstinten en een enkle keer iets van een kleurtje. Wilma schuift in het computerprogramma net zolang met de tinten grijs tot ze de goede verhouding heeft, soms zijn het 16 tinten grijs soms ook 20 tinten om het, voor haar gevoel, goede effect te bereiken.
Haar onderwerpen zijn divers. Portretfoto’s van voorouders die ze sterk uitvergroot een nieuw leven geeft. Zo voelt dat als je de geborduurde portretten ziet. Maar ook een oude vrachtwagen van de firma Hannink met een familieid, een oom, ernaast heeft ze zo gemaakt. Het kunstzinnige zit in de genen van Wilma terecht gekomen. Haar nichtjes maken ook van alles, zo is er één die prachtige leren tassen maakt.

‘Ik vind het eigenzinnig en volstrekt eigen wat Wilma doet. En ook nog eens iets heel bijzonders. Daarom heb ik gevraagd of ze bij ons wil exposeren.’ Zo vertelt Hans Hendriks van gastgalerij Ankomm’n. ‘Ik gun het ook anderen dat ze dit kunnen komen bekijken. Misschien inspireert Wilma anderen om ook zoiets te gaan doen’.

Wilma Navis exposeert van zaterdag 11 augustus tot en met maandag 3 september bij gastgalerij Ankomm’n aan de Mentinkweg 5. Wilma zal zelf elke zondag van 14.00 – 17.00 uur aanwezig zijn. Toegang is gratis.

In augustus is Ankomm’n nog alle 7 dagen in de week geopend van 09.30 – 17.00 uur. U kunt de Mentinkweg het best inrijden vanaf de Rondweg – West.