Expositie Celine van den Boorn

0
106
Villa Mondriaan - Bert Nijman

Celine van den Boorn bij museum Villa Mondriaan

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan.

Om de werken te bekijken moet de bezoeker op klompen door de modder lopen. Het paviljoen heeft het komende half jaar een geheel eigen landschap waar de bezoeker middenin staat. Het werk van Van den Boorn oogt vrolijk door de kleurige confetti die danst door het beeld of de zwevende armen die elkaar vasthouden. Maar niks is minder waar: op de glanzende foto’s verschijnen rondom de bollen matte schimmen. Van den Boorn maakt maatschappijkritisch werk en poetst uit bestaande landschappen de menselijke aanwezigheid weg. Zo schildert ze militairen, grote toeristenhordes en vluchtelingen in nood weg. Er blijven verlaten landschappen over, wat een bevreemdend effect heeft. De spanning tussen de ongerepte natuur en de nog zichtbare sporen van de afwezige mens intrigeren.

Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto.

De beelden die Van den Boorn in het paviljoen toont, verhullen nieuwsfoto’s van de beproevingen van vluchtelingen die zijn gestrand in modderig niemandsland aan de Europese grenzen. De moddergrond in het paviljoen refereert naar de grond waarop de vluchtelingen lopen. Door haar ingrijpen lijkt er een nieuwe, idealere werkelijkheid te ontstaan, maar het ontbrekende onderwerp blijft voelbaar en subtiel zichtbaar. Deze werkwijze vergroot bestaande contrasten, zowel in vorm als in inhoud, waarbij er spanning ontstaat tussen actualiteit en tijdloosheid, tussen werkelijkheid en hoop, tussen stagnatie en beweging.

Celine van den Boorn, Passage #2, 2017, acryl op foto.

Op 27 september opent ook de tentoonstelling Mondriaan de Mesquita, waar de levensloop van Mondriaan naast die van de graficus en tekenaar De Mesquita gelegd wordt. Op het designpodium toont vormvinder Arnout Visser organische glassculpturen en in de Villa komt het textielverleden van Winterswijk en Villa Mondriaan zelf aan bod. Alle tentoonstellingen zijn te zien tot 1 maart 2020.